Зима

Зима
Пролет

28 октомври 2021 г.

От днес в Москва, а от 30 октомври в цяла Русия са обявени неработни дни до 7 ноември

Едва една трета са ваксинирани изцяло, при все че Русия е разработила и произвежда 4 собствени препарата 

 

В Москва започнаха днес обявените неработни дни - влязоха в сила ред ограничения, училищата и ресторантите са затворени, за да се ограничи пандемията, развихрила се в Русия заради бавното темпо на ваксинацията.

Ресторантите, салоните за красота, магазините за дрехи и мебели, спортните зали, танцовите школи и други "несъществени" според властите обекти за услуги ще останат затворени до 7 ноември.

Разрешено е да работят само аптеките и магазините за хранителни и други стоки от първа необходимост, посочи Сергей Собянин, кмет на столицата - най-силно засегнатия от епидемията град в Русия.

На повечето държавни предприятия и служби обаче е наредено да спрат дейността си през това време. Същевременно президентът Владимир Путин обяви неработни дни от 30 октомври до 7 ноември в цялата федерация с надеждата да забави движението на потоци от хора, съответно и разпространението на вируса.

Но след като няма нареждане за задължителен локдаун, мнозина жители на страната смятат да идат на почивка - курортът Сочи например се кани да посрещне 100 000 посетители, твърде популярни са и сайтовете на туристическите агенции.

Вече от седмици Русия постоянно чупи рекорди по смъртност и брой на заразените с КОВИД-19 за денонощие . Тази катастрофална ситуация се обяснява с малкия процент ваксинирани и закъснялата реакция на властите, съобщава Cross.bg.

По данни на правителството жертвите на вируса в Русия вече са над 233 000, което я прави най-силно пострадалата европейска държава. Федералната статистическа агенция, използваща друга методика, съобщи в края на август за над 400 000 починали от болестта.

Ваксинацията върви трудно заради недоверието на хората към властите и склонността им да изчакват. Едва една трета от тях са ваксинирани изцяло според специализирания сайт Gogov, при все че Русия е разработила и произвежда 4 собствени препарата. Властите обаче не планират засега да въвеждат карантина или извънредно положение, за да не подлагат на това изпитание и бездруго крехката икономика. 


 

Няма коментари:

Публикуване на коментар