Зима

Зима
Пролет

28 октомври 2021 г.

Бързи тестове за бързи пари

Докато народът ни е изправен пред десетки страхове, умели играчи са наточили нокти да ги превърнат в истинска златна мина...

 

 

Една хубава българска поговорка гласи, че „риба най-добре се лови в мътна вода”. Или иначе казано, далаверите могат да се въртят безнаказано. 

А в днешните несигурни и тревожни времена, създадени от заливащата страната ни пандемия от Ковид-19, настъпва времето за трупане на пачки. Докато народът ни е изправен пред десетки страхове, свързани с физическото му оцеляване, умели играчи са наточили нокти да ги превърнат в истинска златна мина.

И докато министърът на здравеопазването Стойчо Кацаров съвсем се оплете в опита си да се справи със ситуацията от последните дни, пъргави служители и „съветници“, успяха да го убедят, че част от спасението от този хаос е Министерството на здравеопазването спешно ще закупи бързи антигенни тестове за провеждане на индивидуално неинвазивно изследване на SARS-CoV-2 . Аргументите са били, че чрез този скрининг на учениците от първи до четвърти  клас ще се осигури „по-продължително провеждане на учебния процес присъствено“.

В тази връзка здравното ведомство е отправило покана „до всички заинтересовани лица“ , които са в състояние да осигурят такива тестове и да ги доставят, забележете - в рамките на три дни трябва да предоставят своите оферти.  

Тази прелюбопитна обществена поръчка, на която „Банкеръ“ попадна е обявена на 26 октомври, а крайният срок за подаване на документите е 29 октомври. Мераклиите да участват в нея трябва да са в състояние да осигурят 400 000 теста и то в най-кратки срокове. Като се има в предвид, че подобни тестове в аптеките се предлагат между 15 и 30 лв. , можем да си представим за каква точно сума иде реч. В самата покана прогнозната стойност на поръчката не е посочена, но нека не забравяме, че през тази седмица правителството одобри допълнителни разходи от 13 млн. лв. именно с тази цел…

На редовното си заседание в сряда реално кабинетът легализира отправената ден по-рано покана към бъдещите доставчици на тези тестове. Ако съдим по взетото решение, тестовете са неинвазивни и при тях се използва слюнка вместо назофаренгиален секрет за откриване на SARS-Co V-2. Препоръката за скрининг на децата в училищата е включена в Насоките за обучение и действия в условията на извънредна епидемична обстановка. Там е посочено, че при осигурени безплатни тестове и съгласие най-малко на 90% от родителите в конкретното училище, децата ще бъдат изследвани поне веднъж седмично, това посочиха от правителствената пресслужба.

Разбира се от прессъобщението се разбра , че с тези средства се предвижда да се закупят около 1 600 000 бързи антигенни теста, което ще позволи тестване на децата от началния курс на образование (от I до IV клас) два пъти седмично, в рамките на един месец. С други думи, разчетите на кабинета са за един такъв тест, държавата да плати малко над осем лева. Очевидно, това беше знак към бъдещите доставчици към каква цена на офертите си трябва да се ориентират.

В поканата до бъдещите контрагенти на държавата са поставени няколко условия. Най-любопитното между тях обаче е това, в което е посочен срокът на доставката – „ до три работни дни след сключване на договора“. Това изискване е повече от абсурдно, тъй като никоя фирма, която се занимава с този вид дейност и отговаря на всички посочени в поканата допълнителни условия, не може да го изпълни. Освен ако точно определено дружество вече не е „гарантирало“ пред някой от чиновниците в министерството, отговарящи за обществените поръчки, че вече е бил подготвен за тази поръчка и има на склад у нас подобни количества, за да ги достави „на територията на гр. София“…?!

Тези наши предположения, едва ли са безпочвени, тъй като са обусловени от следващия текст в поканата. А той гласи „Предлаганите тестове трябва да бъдат от производител, който произвежда тестове, включени в Общия списък на взаимно признати бързи антигенни тестове за COVID-19 на Комисията за здравна сигурност на ЕС, актуален към датата на подаване на офертата“... Прибавено е и следното изискване „Всички принадлежности, необходими за извършване на изследването, да са включени в комплекта (контейнер/колектор/чашка/торбичка за слюнка, буфер и др.); чувствителност на теста: ≥ 90 %; специфичност на теста: ≥ 98 %; да са с оценено съответствие с приложимите в Европейската общност нормативни изисквания и да бъдат маркирани със знак „СЕ“ и към датата на доставка, тестовете трябва да са с остатъчен срок на годност не по-малко от 75 % от обявения от производителя“...

Тези и още няколкото  допълнителни условия, посочени в поканата със сигурност ще сведат участниците в тази „надпревара“ до... един.


 

Мариета Велинова, Banker.bg 

Няма коментари:

Публикуване на коментар