Зима

Зима
Пролет

7 октомври 2021 г.

Без армия, но с Русия - така Германия претендира за ролята на суперсила

Берлин се нуждае от Москва, за да му помогне да играе ролята на световна сила 

 

Берлин лесно би могъл не само да окаже натиск върху Москва, но и да я притисне към стената, след като е привлякъл подкрепата на основните европейски клиенти на „Газпром“, сигурен е полският историк Кшищоф Рак. 

В интервю за изданието Rzeczpospolita той обръща внимание на факта, че Германия прави избор в полза на партньорство с Русия, което ще й помогне да стане по-силна на международната арена, а след това – да придобие статут на суперсила.

След 16 години Ангела Меркел напуска канцлерския пост в Германия. Полският историк не споделя мнението на много свои колеги – той вярва, че тя оставя страната и особено икономиката, която е приоритет за германците, в много добро състояние.

В интервюто за Rzeczpospolita Рак изтъква сериозен проблем за западната съседка на Полша. В Германия средната класа, която действа като стабилизатор на политическата система, се свива активно.

„Т.е., тя става все по-бедна. Обществото започва да се разделя на много тясна група богати хора и нарастваща група от онези, които въпреки постоянната си работа вярват, че стават все по-бедни. Това е особено забележимо сред младите хора... Те имат ниски доходи, което, като се има предвид увеличаването на наемите за апартамент в градовете, ги кара да живеят от заплата до заплата“, коментира историкът, цитиран от Агенция "Фокус".

Рак обръща внимание и на „кризата на политическата система“, която се очертава на хоризонта. Според него водещите германски партии - Съюзът (ХДС/ХСС) и социалдемократите - въпреки че продължават да доминират на политическата сцена в Германия, забележимо губят подкрепата на избирателите.

Според полския историк Германия поддържа отношения с Русия съвсем не по икономически причини. Берлин се нуждае от Москва, за да му помогне да играе ролята на световна сила.

„Германия възнамерява да участва в оформянето на световния ред, но явно няма военния потенциал за такава роля. Тя компенсира това с капацитета и икономическата си експанзия. Това обаче далеч не е достатъчно, за да получи статут на суперсила. Тя се нуждае от партньори, които ще ѝ позволят да стане по-силна на международната сцена“, коментира Рак.

Германия вижда Русия точно като такъв съюзник. Добрите отношения с нея, както и с Китай, само укрепват нейните позиции. Интересното е, че Полша е критикувана за нарушаване на правата на човека, докато за това, което се случва в Русия и Китай, просто си затварят очите. Причината за това са именно тези геостратегически интереси.

„Ако Германия наистина искаше да повлияе на Путин, можеше лесно да го направи. Би било достатъчно да се съберат основните европейски клиенти на „Газпром“, за да се притисне Русия до стената. Русия няма нищо друго освен армия и въглеводороди, най-големият получател на които в Европа е Германия“, добави той.

На въпрос на изданието дали тезата, че всеки следващ канцлер ще бъде по-малко приятелски настроен към Полша от Ангела Меркел, той отговаря: „Не... В реалната политика няма приятелство, има само интереси. Германия е болезнено прагматична. Интересите са неизменни и елитът, за разлика от нашия, разбира това отлично. Следователно в близко бъдеще нищо съществено в политиката на Германия спрямо Полша няма да се промени. Полша изобщо не заема основно място във външната политика на Германия“.

Меркел си отива, но политиката на Германия спрямо Русия няма да се промени

Няма коментари:

Публикуване на коментар