Зима

Зима
Пролет

18 октомври 2021 г.

Русия закрива постоянното си представителство в НАТО

Сергей Лавров: Преустановяваме и дейността на военната мисия на НАТО в Москва. Акредитациите на нейните служители се отнемат от 1 ноември  

 

От първи ноември Русия закрива постоянното си представителство в НАТО, както и представителството на Алианса в Москва. 

Това обяви на пресконференция в Москва руският министър на външните работи Сергей Лавров.

Той съобщи, че решението е в отговор на действията на Алианса, който по-рано този месец отне акредитациите на 8 души от постоянното представителство на Русия, като ги обвини в шпионаж и съкрати числеността на мисията от 20 на 10 души. Лавров обвини НАТО в отказ от равноправен диалог и съвместна работа с Русия.

„В отговор на действията на НАТО ние преустановяваме дейността на нашето постоянно представителство в Алианса, включително работата на главния военен представител. Второ, преустановяваме дейността на военната мисия на НАТО в Москва. Акредитациите на нейните служители се отнемат от 1 ноември тази година. И трето, прекратява се дейността на информационното бюро на НАТО в Москва, което беше създадено при посолството на кралство Белгия", заяви Лавров.

Той добави, че ако Северноатлантическият алианс има някакви въпроси, то може да ги адресира до посланика на Русия в Брюксел. По думите му аналогични функции в Москва може да изпълнява някой от посланиците на страните-членки на НАТО.


 

 

Няма коментари:

Публикуване на коментар