Зима

Зима
Пролет

21 октомври 2021 г.

Владимир Путин: Съществуващият модел на капитализма се е изчерпал

„Дискусията за правата на мъжете и жените се превърна в абсолютна фантасмагория в редица европейски страни.“ 

 

Президентът на Руската федерация Владимир Путин направи презентация на XVIII годишна среща на Международния дискусионен клуб Валдай.

„Това, което виждаме сега на енергийните пазари, вероятно ще говорим за това отново, това е проява на самия капитализъм, който не работи“, каза той, припомняйки, че цената на газа в Европа вече надхвърли 1000 долара за хиляда кубически метра при регулация на пазара.

„Всички казват, че съществуващият модел на капитализма, а той е основата на социалната структура в по-голямата част от страните, се е изчерпал“, каза държавният глава.

Според него в рамките на този модел вече няма изход от „кълбото на все по-заплитащите се противоречия“.

„Навсякъде, дори в най-богатите страни и региони, неравномерното разпределение на материалното богатство води до задълбочаване на неравенството“, добави държавният глава.

„Промененият баланс на силите предполага преразпределение на дяловете в полза на онези растящи и развиващи се страни, които и досега се чувстват пренебрегнати. Направо казано, господството на Запада в световните дела, което започна преди няколко века и стана почти абсолютно за кратък период в края на XX век, отстъпва място на много по-многообразна система“, каза руският лидер.

„Климатичните деформации и деградацията на околната среда са толкова очевидни, че дори и най-небрежните обикновени хора не могат да ги отрекат. Човек може да продължи да води научни дебати за механизмите на протичащите процеси, но е невъзможно да се отрече, че тези процеси са се влошили и нещо трябва да се направи. Природните бедствия са суши, наводнения, урагани, цунами, те почти са станали норма“, каза той.

„Противодействието на проявите на расизъм е необходимо, благородно нещо, но в новата култура на отмяна те се превръщат в обратна дискриминация, тоест „обратен расизъм“, каза той.

„Натрапчивото подчертаване на расовата тема още повече разделя хората“, уверен е руският лидер.

 „Но мечтата на истинските борци за граждански права беше точно заличаването на различията, отказът да се разделят хората по цвят на кожата. Нека ви напомня, че специално помолих колегите си да вземат този цитат от Мартин Лутър Кинг, той каза, както си спомняте: „Мечтая да дойде денят, в който четирите ми деца ще живеят в страна, където няма да бъдат съдени по цвета на кожата им, а според личните им черти“. Това е истинската ценност“, подчерта Путин.

„Дискусията за правата на мъжете и жените се превърна в абсолютна фантасмагория в редица европейски страни“, заяви руският лидер.

Путин добави, че Западът погрешно поднася тези въпроси под „знамето на прогреса“. Той отнесе към това и идеята за правото на детето да определя самостоятелно пола си, наричайки го „престъпление срещу човечеството“.



Няма коментари:

Публикуване на коментар