Зима

Зима
Пролет

29 октомври 2021 г.

Президентът Румен Радев назначи Янаки Стоилов за конституционен съдия

На всеки три години четирима конституционни съдии се сменят поради изтичане на 9-годишния им мандат 

 

Президентът Румен Радев е подписал указ днес за назначаването на служебния министър на правосъдието Янаки Стоилов за конституционен съдия, съобщи БТА.

Министър на правосъдието става сегашният заместник правосъден министър Иван Демерджиев. Това обяви президентът пред журналисти след церемонията по случай завършването на випуск "Г. С. Раковски" - II смяна, на Военната академия "Георги Стойков Раковски".

"Авторитетът на Янаки Стоилов като юрист е безспорен и вярвам, че това ще бъде венецът на една достойна кариера на ценностен човек и професионалист", аргументира решението си държавният глава.

Новоназначения правосъден министър Иван Демерджиев президентът определи като юрист с авторитет и позиции, принципен и успешен заместник-министър.

На всеки три години четирима конституционни съдии се сменят поради изтичане на 9-годишния им мандат. Новите се избират от Общото събрание на ВКС и ВАС, от президента и от Народното събрание. Янаки Стоилов влиза в Конституционния съд на мястото на председателят проф. Борис Велчев. На 15 ноември изтича не само неговият мандат, но и този на колегите му Анастас Анастасов (избран от НС) и Георги Ангелов (излъчен от Общото събрание на ВКС и ВАС).

При тазгодишната ротация в Конституционния съд върховните магистрати трябва да изпратят един свой представител, президентът днес назначи Стоилов, а на Народното събрание му предстои избор на двама, като единият ще встъпи в длъжност през 2022 г.

Двете върховни съдилища имат джентълменско споразумение, според което се редуват в излъчването на конституционен съдия, и сега е ред на ВАС.

Преди дни lex.bg съобщи, че за 4 ноември е свикано Общото събрание на съдиите от Върховния касационен съд (ВКС) и Върховния административен съд (ВАС) за избор на конституционен съдия, който ще влезе в съда на мястото на Георги Ангелов.


Няма коментари:

Публикуване на коментар