Зима

Зима
Пролет

30 октомври 2021 г.

Румъния сложи таван на цените на тока и газа

Субсидиите ще се финансират от печалбите на държавния производител на енергия и данъци върху корпоративните приходи 

 

Румъния взе сериозни мерки срещу поскъпването на електроенергията и природния газ. 

Президент Клаус Йоханис обнародва закон, който предвижда поставяне на таван на цените, съобщават румънски медии.

Законът ще се прилага за срок от пет месеца - от 1 ноември 2021 г. до 31 март 2022 г. Целта е цените на електроенергията да бъдат ограничени до максимум 1 лея на киловатчас, а на природния газ - до 0,37 леи на киловатчас (еврото се разменя за 4,95 леи).

Фактурите ще бъдат компенсирани с до 0,291 леи на киловатчас в случая на електроенергията и с до 33% от стойността на компонента на цената на природния газ в договора за доставка.

Румънското правителство изчислява, че около 6 млн. домакинства ще се възползват от тези намаления, които ще бъдат отразени директно във фактурите, без да е необходимо хората да правят каквото и да било. Министърът на енергетиката Вирджил-Даниел Попеску заяви, че румънците, които потребяват до 350 киловатчаса електроенергия и газ до 200 кубически метра месечно, ще плащат фактури, сравними с тези от миналата година. 

Енергийните субсидии ще бъдат финансирани от печалбите на държавния производител на енергия Hidroelectrica и данъци върху корпоративните приходи, които нараснаха след като пазарът на електроенергия беше напълно либерализиран в началото на годината. Печалбите на Hidroelectrica се оценяват на над 800 млн. леи (162 млн. евро).

Законът предвижда и компенсации за икономическите оператори. Уязвимите потребители ще имат право да отложат плащането на фактурите за период между един и 6 месеца без допълнителни разходи.

Таванът на цените беше договорен след дълги дискусии - румънските власти и енергийния сектор преговаряха около месец и половина по темата. 


 

 

Няма коментари:

Публикуване на коментар