Зима

Зима
Пролет

4 октомври 2021 г.

Владимир Тодоров: Чакаме "да се обърне колата", за да се вземат някакви мерки

"Създадена е една Държавна агенция за пътна безопасност, която бездейства и не прави нищо за намаляване на пътните инциденти." 

 

"Проблемът е, че ние чакаме "да се обърне колата", за да се вземат някакви мерки."

Така Владимир Тодоров, председател на Асоциацията на пострадалите при пътнотранспортни произшествия, коментира нивото на пътната безопасност в страната. 

Повод за думите му беше тежкият инцидент в Стара Загора, при който автомобил връхлетя върху три жени, намиращи се на тротоара.

Той припомни, че преди няколко години е бил променен Законът за движение по пътищата заради нерегламентираните състезания на пътя, т.нар. гонки:

"Има инцидентни санкции по този член от Закона, но като цяло не се използва много този текст, за да се налагат наказания".

Експертът коментира, че в емоционална обстановка, когато има обществена реакция на поредния пътен инцидент, не може да има нормален диалог:

"Трябва да има нормален диалог и да се вземат превантивни мерки. От една страна се събират глоби - примерно 100 млн. лева за три години, но нито един лев не се дава за превенция или за обучение и за изграждане на полигони за трениране и за екстремно шофиране в безопасна среда. Не можем да очакваме без инвестиции да се промени нещо. Трябва да има и някой, който да провежда тази държавна политика и да му пука да има по-малко жертви. Създадена е една Държавна агенция за пътна безопасност, която бездейства и не прави нищо за намаляване на пътните инциденти".


 

 

Няма коментари:

Публикуване на коментар