Зима

Зима
Пролет

4 октомври 2021 г.

Дмитрий Песков: "Досиетата "Пандора" засега представлява само набор от голословни твърдения и спекулации

"Честно казано, не видяхме никакви "скрити богатства на близкото обкръжение на Путин." 

 

"Досиетата "Пандора" засега представлява само набор от голословни твърдения и спекулации, подобни материали не могат и не трябва да бъдат повод за каквито и да било проверки."

Това заяви пред журналисти прессекретарят на руския президент Дмитрий Песков.

"Засега става въпрос за някакви твърдения, основани неясно на какво. И, разбира се, това не е повод за каквито и да било проверки. Първо трябва да имаме все пак някаква сериозна публикация", заяви Песков в отговор на въпрос ще бъдат ли започнати проверки по публикуваните материали.

"В тези материали има доста голословни твърдения. Документите са много и с това често се злоупотребява, често става въпрос за подмяна на една информация с друга, спекулации", подчерта Песков.

Според него във въпросните архиви има много данни, които предизвикват въпроси и затова "е неясно как може да се вярва на тази информация".

"Честно казано, не видяхме никакви "скрити богатства на близкото обкръжение на Путин", отбеляза говорителят на Кремъл.

В частност, според в. "Вашингтон пост" и руския разследващ сайт "Проект" през април 2003 г. жена на име Светлана Кривоноги се е сдобила с апартамент в Монако през офшорна компания, регистрирана на карибския о-в Тортола, част от британските Вирджински острови. Това се е случило седмици след като е родила момиче. Според журналистите в този период тя е имала връзка с руския президент.

В Москва са добре запознати с работата на "въпросната организация" - Международния консорциум на разследващите журналисти (ICIJ), заяви още Песков.

"Ние знаем откъде и как те събират информация", увери прессекретарят на руския президент.

"Засега единственото, което бие на очи, е демонстрацията за това коя държава е най-голямата в света офшорна зона и данъчен рай. Това, разбира се, са Съединените щати," добави Песков.

За Досиетата "Пандора"

Международният консорциум на разследващите журналисти (ICIJ) започна публикуването на данни от около 11,9 милиона поверителни документа, които са попаднали в тяхно владение. Сред тях са данни за офшорни сметки на редица световни политици и известни личности.

Аферата получи известност като Pandora Papers (Досиетата "Пандора").


 

Няма коментари:

Публикуване на коментар