Зима

Зима
Пролет

10 октомври 2021 г.

Кампанията живна, караме нататък...

Ако я караме кандидат-президентската кампания по-простичко, току виж сме стигнали по-далечко... 

 

Кандидат-президентската кампания живна. 

Допреди седмица "страхът от Радев" изглеждаше голямо шубе, но мераклиите да му отмъкнат втория мандат се размърдаха. Засега обаче движенията им изглеждат твърде нескопосни и прекалено нервозни.

Още в първото си кандидат-президентско интервю, например, съдията Лозан Панов окачестви Румен Радев като "фалшив герой". Вярно, малко заобиколно, но все пак достатъчно ясно: едва миналата година, когато прокуратурата нахлула в президентството и подпукала съветниците, Радев вдигнал юмрук и оглавил хорския гняв.

В днешните медийно-компютърни и социално-мрежови времена фалшивото геройство си е чиста напаст Божия. А и геройството на Панов не е съвършената чиста монета... Бойко Борисов бил дал на ДПС съдебната власт на концесия. Ами Борисов и ДПС нямат ли пръст в избора на Лозан Панов за председател на ВКС? Хайде, моля, като ще е истината, поне нека е цялата истина!

Анастас Герджиков го дава още по-академично. Той пък не бил кандидат-президент на ГЕРБ, не се срещал с никого от ДПС и не познавал Доган, Карадайъ и Пеевски. За последния не можел дори да прецени "доколко той е основната фигура в обществения живот". Смятали го за символ на олигархията, но дали е така може да каже само съдът. Ерго - защо да се вторачваме в личности, подменяйки основния дебат? Да, ама накъдето и да се обърне човек - все сянката на ДС, ДПС и Пеевски пред очите му. Така че каква ли може да е темата на другия дебат?

В този академичен дух, никой нищо не бил искал от Герджиков, той на никого нищо не бил обещавал, така че с никого не е обвързан. "Просто" искал кризата да отмине и разединението да отпадне, но не очаквал всички да се прегърнем. И... така се стигнало до срещата му с Бойко Борисов в централата на партията, на която той декларирал, че приема кандидатурата на инициативния комитет, а пък г-н Борисов го изненадал в две посоки - оценил го като подходящият кандидат и му казал, че няма нито едно условие към него.

Колкото до оценката на Лозан Панов - че е човек на ДПС и скрит съюзник на Борисов с неизвестен академичен принос - в ушите на кандидат-президента Герджиков тя звучала странно. Ако Панов имал доказателства - да ги покаже. И как да се случи това показване, питаме ние, след като задкулисието нали затова е задкулисие? Всички да знаем кое как е, но никой никога нищо да не е в състояние да покаже и докаже? И поради това, от три десетилетия ту едното задкулисие вика "Дръжте другото задкулисието!", ту обратното...

На този фон Борисов продължава да избива рибата. Решил е явно да приключи с Радев, газейки през трупове. Поне така ни звучи вчерашната му констатация, че "днес 178 души се пренесоха в по-добър свят от този на Румен Радев и на този провал Стойчо Кацаров". Пълен провал във всичко, всеки бил оставен сам на себе си - това била реалността в България, която довчера управляваше по бейски в продължение на цяло десетилетие.

Служебният министър на здравеопазването Стойчо Кацаров се опита да му върне "жеста", напомняйки му максимата, че когато човек е прочел само една книга, до разума му няма опасност да стигне нищо друго. Явно обаче д-р Кацаров не помни личната максима на г-н Борисов, че не е хубаво човек да е сложен. 

Така че, ако я караме кандидат-президентската кампания по-простичко, току виж сме стигнали по-далечко...

 

Огнян Стойчев, Banker.bg 

Няма коментари:

Публикуване на коментар