Зима

Зима
Пролет

23 октомври 2021 г.

Бананите като символ на просперитета

Много скъпо ни излязоха, чак ни приседнаха тези банани. Но продължават да ни лъжат с тях. Да ги подават през решетката, уверени, че отново ще преглътнем решетките заради бананите... 

 

Ама много ни беше важно преди три десетилетия да имаме целогодишно банани. 

Едно от най-големите възмущения и огорчения от социализма, комунизма и в частност бай Тошо, беше, че само по Коледа имаше банани и мандарини. Мъка, Ви казвам, голЕма мъка за българския народ!  

И затова в капана сложиха банани. И това да можем да излизаме в чужбина. Вместо една партия, да си направим 300, всичките почти еднакви. И ние като наивни м...нки, се хванахме за бананите.

Били ли сте в зоопарк? Виждали ли сте животинките, които скачат в клетките и умислено дъвчат бананите. Радват им се видимо, но като ги изядат, тъжно гледат зад решетките тези, които са свободни и ги разглеждат. От време навреме интересът им се събужда от това дали някой посетител няма да им подхвърли нещо за ядене. След това отново отиват в ъгъла и изпадат в летаргия. Те не помнят вече свободата, само в душите им остава разсеяното чувство на сигурност, че рано или късно пак ще им дадат банани.

Всъщност ние, българите, платихме най-високата цена за банани в целия свят. Платихме с България, със свободата си, със здравеопазването и образованието си, с бъдещето на децата си, със сигурността и гордостта да сме българи. Много скъпо ни излязоха, чак ни приседнаха тези банани. Но продължават да ни лъжат с тях. Да ги подават през решетката, уверени, че отново ще преглътнем решетките заради бананите. Тъжно!

Май е време да излезем от м...рника!


 Елена Гунчева

Няма коментари:

Публикуване на коментар