Зима

Зима
Пролет

23 октомври 2021 г.

Фантом да се наричам, първа радост е за мене!

Фантомите шетат не само из животновъдните ферми у нас, най-много фантоми обаче съществуват в избирателните списъци 

 

Министерство на земеделието и Агенцията по безопасност на храните (БАБХ) направиха поредна крачка към разкриването на мистерията как България неусетно се превръща в държава-фантом. 

От 3000-3500 години е известно, че в гръцкия език с тази дума се обозначава видение или призрак. Известно е още, че видението е образ на нещо общовъзприето, което физически не съществува.

Крачката, направена от двете ведомства, се изразява в това, че към обществото на фантомите вече се присъединяват и животновъдните ферми в Софийска област. Установено е, че близо две трети от животните, за чието добруване фермерите кандидатстват за европейски субсидии, всъщност не съществуват. По-точно съществуват, но само на хартия. И затова, ако тръгне човек из къра да ги брои, просто ще си загуби времето. Или ще си намери пневмонията.

Разбира се този феномен има обяснение в природата на българина, който вижда в субсидиите прекрасна възможност с лесни пари да си направи къща за тъща и да си купи джип. Резултатът от проверката е очевиден, но Борис Михайлов, шефът на Държавния фонд "Земеделие", през който минават кандидатите за субсидии, тепърва щял да търси виновниците.

"Акo уcтaнoвим кoй e винoвникът, щe пoлучи cвoeтo нaкaзaниe!", обяви той.  Защо "ако", след като най-простото нещо е да бъдат разлистени всички проекти и да се види... всичко необходимо. Примерно - кой фермер за какви пари е кандидатствал и кой чиновник е одобрил документите му.

Фантомите шетат не само из животновъдните ферми у нас. Преди седмица Националната мрежа срещу бедността и още няколко неправителствени организации обявиха, че имат данни за около 250 000 българи, които не притежават лични карти и де факто не съществуват. Няма заплата, няма детски надбавки, няма социални услуги, нищо. Тотални призраци!

Най-много фантоми обаче съществуват в избирателните списъци. Този феномен си е чисто нашенски, защото от години се говори за мъртвите души в списъците, но никой от т.нар. политически елит не ще да инициира прочистването им. Защото гласовете на фантомите се чуват и отчитат в полза на партиите, които знаят как да прикоткат виденията и да ги накарат да гласуват.

В призрак се превръща и българският народ като цяло, който се топи от година на година. И това е ясно за всеки, включително и за партньорите ни от ЕС.

Осем години ни делят знаменателната конференция "Проблеми на демографската политика в Европейския съюз", по време на която тогавашният еврокомисар по регионалната политика Йоханес Хан обяви, че след 40 години българите ще изчезнат като народ и този процес е необратим.

Последното национално преброяване доказва че прогнозата му е вярна: през 2013 г. сме били 7 245 677 души, а до 20 часа на 10 октомври, когато приключи "Преброяване' 2021", вече сме само 5 милиона и 658 хиляди...

Явно ще влезем в човешката митологията като първия народ, изчезнал през XXI век. Поне да бяхме като атлантите, ама и като тях не сме. Защото тях човечеството ги помни с несъществуващ гигантски остров, докато нас ще ни запомнят с чифтокопитни фантоми...


Румен Савов, Banker.bg

Няма коментари:

Публикуване на коментар