Зима

Зима
Пролет

3 октомври 2021 г.

Румен Овчаров: Шокът в цените на тока е факт и беше предсказуем

"Много ми е трудно да си представя как проф. Герджиков ще обединява нацията, щом зад гърба му е Бойко Борисов." 

 

"Последният режим на тока беше през 1992 г. Надявам се да не се стига до там. 

Президентската институция трябва да събере кръг от хора, които все още знаят какво да направят с енергетиката, защото нещата ще стават по-зле. Няма мерки срещу високата цена на тока. Шокът в цените е факт и беше предсказуем. 

В европейски и световен мащаб се опитваха да се решават проблеми с неустойчиви мерки. Европа не си направи извода от това, което се случваше в определени щати в САЩ като Калифорния, а продължи по този модел със зелената сделка и защита на климата. Видяхме, че сме изградили абсолютно неустойчив модел в енергетиката. В Китай вече има режим на тока. Не искам да бъда лош пророк, но онзи ден спряхме 6-и блок на АЕЦ "Козлодуй" и цената на тока скочи със 7-8 пъти за няколко дни. Днес вече се нормализира."

Това заяви бившият енергиен министър от БСП Румен Овчаров по БНТ.

"Топлофикация" София има над 800 млн. лв. задължения. Вместо Йорданка Фандъкова да обикаля и да плаче по студията колко се грижи за гражданите, трябваше да обяви отдавна предприятието в несъстоятелност. Миналата година Теменужка Петкова и Бойко Борисов обясняваха как са договорили по-евтин природен газ. Сега обаче САЩ, вместо да си носят втечнения газ в Европа, го изнасят за Китай. Азиатските пазари имат увеличение с 26%, докато при нас има намаляване с 15 на сто. 

С краткосрочни мерчици не можем да решаваме дългосрочни проблеми. Договорът ни за газ с Русия изтича в края на другата година и ние трябва да седнем и да решим дали ще продължим да тичаме след вятъра", каза още Овчаров. Той допълни, че връзката с Гърция и вноса на гориво от Азербайджан е щял да облекчи положението в страната ни.

"Не мисля, че новият проект на Кирил Петков ще черпи от гласовете на БСП. Един политолог правилно ги нарече "десни въдици за леви балъци". Проф. Герджиков е сериозен човек. Много ми е трудно да си представя как ще обединява нацията, щом зад гърба му е Бойко Борисов. Другата опорка, която слушам с голямо внимание е, че Румен Радев искал да концентрира властта в ръцете си. Как ще стане това с 5-6 партии в парламента, които не могат да направят дори и правителство. 

Тъжното е, че се изпълняват опорките на ДПС. Мустафа Карадайъ се държа нахално и безочливо в "Панорама". Някои хора очевидно живеят в родината на прадедите си и въпросът на Румен Радев към лидера на ДПС коя му е родината не е толкова безсмислен. БСП-София единодушно подкрепи кандидатурата на Румен Радев за втори мандат. Ако има някакъв риск, той идва от действията на служебното правителство. То трябва да внимава много какво прави. Не трябва да пречи на Радев и на Илияна Йотова, а вече виждаме стъпки в грешната посока", каза още Овчаров.


 

Няма коментари:

Публикуване на коментар