Зима

Зима
Пролет

27 октомври 2021 г.

Орбан и Льо Пен: Една различна Европа е възможна

Марин Льо Пен: Работейки за свободата на народите, няма да бъдат спасени само нашите хилядолетни нации, но и автентичната идея за Европа 

 

Миналата седмица присъствахме на словесната инквизиция, на която бе подложен полския премиер Матеуш Моравецки в Европейския парламент, заради решението на Конституционния съд на Полша, което постави държавното право над европейското. 

Вчера видяхме другото лице на Европа. Виктор Орбан посрещна Марин Льо Пен в Будапеща, с тържествеността, която се полага на един истински европейски лидер. Далеч от критиките и шантажите, на които Урсула фон дер Лайен и нейната Комисия ежеседмично подлагат “лошите ученици” на ЕС, Марин Льо Пен отиде при Орбан с протегната ръка и с намерението да постави основите на “една Европа, която не се страхува да вдигне гордо глава и да вземе в ръце собствената си съдба”.

От една страна, Урсула фон дер Лайен наивно обясни на Полша колко лошо и деструктивно е да зачиташ най-висшия закон на страната си и да следваш решенията на съдебната система. Единственото лекарство за това “лошо поведение“ според нея е още повече Европа и спиране на евросредствата. От друга страна, вчера Льо Пен и Орбан припомниха “градивната сила на разнообразните европейски култури, и описаха многообразието на народите, като основна движеща сила за бъдещо сътрудничество”. Двамата обсъдиха “бъдещето на Европа, миграционните потоци и нуждата да бъдат предпазени и засилени държавните граници, както и предизвикателствата от цивилизационен характер, на които е необходим общ отговор”.

Марин Льо Пен и Виктор Орбан имат обща визия, както за Европа, така и за това как трябва да се управлява една държава. Срещата помежду им е напълно закономерна и идва в знаков и за двамата момент. И двамата виждат в ЕС организация за сътрудничество между суверенни държави и нации, за които различията са богатство, а не пречка.

Виктор Орбан има нужда от знак, че не е сам в битката срещу все по-тоталитарния ЕС. Унгарците трябва да знаят, че и в Западна, стара Европа, има хора готови да отстояват националния интерес, да се борят за идеали, без да смятат, че той е “лошият диктатор от Източна Европа”. Марин Льо Пен е олицетворение точно на тази битка срещу една репресивна система и тя обеща безрезервна подкрепа на своя домакин, ако бъде избрана за президент на Франция.

След шест месеца Франция гласува и за Льо Пен е много важно да покаже, че има управляващи европейски партньори, както и осанката на лидер, когото посрещат с фанфари, точно както направи Орбан. Унгарският лидер е символ на упорито отстояването на националния интерес в рамките на ЕС и на борба срещу все по-експанзивната либерална идеология. Преди няколко дни Льо Пен се срещна с полския премиер Матеуш Моравецки и със словенския Янез Янша, който в момента е и председател на Съвета на Европейския съюз. За тези управници тя е истински партньор, а не маргинална фигура, както медиите упорито се опитват да я представят. Тези срещи сочат, че друга Европа е възможна и тя има много поддръжници. Репресиите и шантажа, с които Европейската комисия започна да си служи, имат алтернатива. Те предизвикват ответен отговор и той е реален и сериозен.

И както Марин Льо Пен сама припомни в Будапеща вчера, френските президентски избори са крайъгълен камък за цяла Европа. “Работейки за свободата на народите, няма да бъдат спасени само нашите хилядолетни нации, но и автентичната идея за Европа”, изтъкна тя.


Миряна Станчева, политически съветник по въпросите на международната търговия на евродепутати от групата "Идентичност и Демокрация", от която са част френският "Национален сбор" и италианската "Лига". Повече от десет години тя работи в Европейския парламент.

 Glasove.com

Няма коментари:

Публикуване на коментар