Зима

Зима
Пролет

16 октомври 2021 г.

Няма спасение...

Дори и традиционната вяра, че всичко ще се размине, хванем ли се за зелено, е силно разколебана... 

 

Проблемът на държавата е, че тя не съществува нормално - заяви шефът на КТ "Подкрепа" Димитър Манолов тази седмица. 

И е прав. Признаците за ненормалност са много, един от най-красноречивите е, че държавата не знае как ще я кара догодина. Нито знае кой ще държи кормилото за управление, нито пари си е приготвила за харчовете през идващата година.

Другият признак за ненормалност е, че народът вижда всичко това, но не му пука особено.

Това което знаем със сигурност е, че иде зима. Каква ще е обаче не е ясно. Метеоролозите се задоволяват само да коментират, че индианците трескаво се запасяват с дърва.

У нас дървата за огрев са кът, защото дърводобивните фирми ги продават на по-високи цени в Гърция.

А цените на тока и газа по света, съответно и у нас, растат. Но понеже сме по-католици и от папата, сме се готови да затворим ТЕЦ-овете  и да се откажем от атомната енергия, само и само да светнем в зелено, по брюкселски.

В тази ситуация ЧЕЗ неизвестно защо започва да ни спира тока за по няколко часа. Може би за да свикваме.

"Булгаргаз" пък реши да си иска парите от "Топлофикация" и предупреди, че ще прекрати договора за доставка на газ. Ако това се случи, един милион столичани ще останат без парно през зимата. А ако ЧЕЗ продължи с експериментите - и без ток.

Докато чакаме да позеленеем по брюкселски и да посинеем от студ по нашенски, инфлацията също расте. И макар че експертите я определят като преходна, председателката на Централната европейска банка Кристин Лагард предупреди,  че заради постоянните затруднения в предлагането и веригите на доставки, както и увеличаването на заплатите, ще станем свидетели на по-продължително повишаване на цените.

В такива условия дори и традиционната вяра, че всичко ще се размине, хванем ли се за зелено, е силно разколебана. Фитилчето на надеждата е късичко, едва-едва гори.

От нийде спасение се не види.

Сещате ли се за онзи турчин от Бурса, дето се запил с приятели и после заспал на пейката? Когато се събудил на другия ден с мътна глава, видял наблизо да минава доброволческа група за спасяването на изчезнал човек и тръгнал с тях. Вървели що вървели, и по едно време махмурлията разбрал, че издирваният всъщност е той. Бил спасен.

Ние сме в запой и сме на пейката. Доброволческа група по спасяването ни обаче така и не се появява. Де факто сме изчезнали обаче никой не е съобщил за това. И съответно няма спасителна операция.

В тези условия най-важният ни проблем е как да се справим с махмурлука. Парещата шкембе-чорба е нашият национален идеал. Нямаме друга кауза.


 Румен Савов, Banker.bg

Няма коментари:

Публикуване на коментар