Зима

Зима
Пролет

12 ноември 2021 г.

Георги Киряков: Хората, които по принцип не гласуват, няма да излязат и сега

"Нямаше идеологии и политики на тези избори. Няма как партиите да предложат каквото и да е ново, тъй като не се е случило нищо ново." 

 

Последен ден преди официалното гласуване в неделя, когато ще се избират президент и вицепрезидент и депутати в 47-ото Народно събрание. 

От полунощ започва ден за размисъл и предизборната кампания ще бъде забранена. Над 12 990 са секциите в страната, а в чужбина те са 751. За 240 места в парламента се съревновават 5067 кандидати за президент и вицепрезидент са издигнати – 23 кандидатски двойки. До края на деня трябва да стане ясен броят на образуваните от кметовете подвижни секции, в които ще гласуват хората, поставени под карантина.

Темата коментира по БНР политологът Георги Киряков:

Очаквана избирателна активност

"Хората, които по принцип не гласуват, няма как да излязат и сега. Това е тяхна принципна позиция. Говорим за около 50% от българските избиратели. Много рядко се е случвало, ако е имало по-голям заряд на изборите, да излязат повече хора.

Има готовност за изборите и то с новите условия с машинно гласуване. Мисля, че технически няма как да се създадат повече проблеми от тези, които бяха създадени. Вече има ясни оперативни способности и от страна на ЦИК и от страна на местните комисии –  РИК за провеждане на нормален технически вот. Всичко зависи от самите гласоподаватели. Тук вече технически комисиите няма какво да направят."

Скандалът между ЦИК и “Сиела Норма“

"Много спекулации излязоха напоследък. Каквато и да е ситуацията с тези машини – дали случайно стечение на обстоятелствата, или умишлена манипулация от страна и на фирма, и на партии, то със сигурност тази ситуация беше използвана от някои от партиите с предизборна цел."

Има ли влияние върху обществените нагласи скандалът

"Рано е да се каже, защото обществените нагласи трябва да бъдат изследвани и то специално с въпрос за този скандал. Трудно може да се каже дали е оказал някакво влияние специално този скандал. Възможно е да е оказал, възможно е да не е оказал никакво. Защото по принцип тази кампания оказва много малко влияние върху избирателя. И от страна на партиите и участниците, които са в тези кампании, и от страна на интереса на избирателите изобщо към настоящата кампания.

Всеки се е фокусирал върху въобразения кръг избиратели, които биха го подкрепили. Нямаше почти никакво желание за разширяване на обхвата с изключения на новопоявилия се проект, който тръгва от нула и трябва да търси максимално широк кръг избиратели.

Нямаше идеологии и политики на тези избори, най-малкото защото това е вече трета кампания в рамките на около седем месеца, в която няма как партиите да предложат каквото и да е ново, тъй като не се е случило нищо ново.

В момента не е имало редовно управление и толкова продължителни парламенти, че да се търси някаква идеологическа основа на предизборната битка. Затова партиите предпочетоха да търсят друг тип послания и други подходи за достигане до собствените избиратели, предимно емоционални, и такива, които да запазят спечеленото до момента."


 

Няма коментари:

Публикуване на коментар