Зима

Зима
Пролет

21 ноември 2021 г.

Радев и завоя на клиентализма

Висш пилотаж ще е, ако сега успее да вземе острия завой на клиентелизма... 

 

Радвам се на тия резултати, но няма да поздравявам Президента Радев с втория мандат. Ласкатели и клиентела сега ще му счупят телефона. 

Напротив, ще му напомня (като любител на политическата екзотика), че сега ще трябва да вземе един завой.

Не е пирует и вираж, не свредел или друга фигура от висшия пилотаж. Висш пилотаж ще е, ако сега успее да вземе острия завой на клиентелизма. Всеки, който до вчера се опитваше да оближе обувките на Борисов - днес ще си легне с мисълта как да покаже вярност на новия победител в политическата игра.

Радев трябва да си спомни - къде, как, колко трудно му беше. Да си спомни и при кого, как даваше интервюта, трябва да се усети как екипажа на потъващия кораб ще почне да дава салюти в нова посока. И как киселинно го третираха и му се усмихваха определени хора, средния ешелон на политическите нахлебници, вечният разврат на политическия плъх - как същият сега ще се умилква около котката. По анализаторите ще ги познаете, господин Президент, гледам анализаторите и не се издържа.

Радев беше като таралеж сред змии, и беше избран за политик именно защото не беше политик. Днес, на върха на политическата хранителна верига как ще се съхрани Радев ще е най-важният въпрос.

Сега, когато е на върха, горчиво очаквам от него да даде интервю на вече любезните към него пикливи медии и да се заиграе със старите играчи, от които ни се повръща. Не, не че не вярвам в него. Вярвам само, че и Левски да слезе от небето, и Иисус да изберем ( на балотаж между него и Юда ) - покварата на политическата среда и разлагащото съвестта подмазвачество ще накара и светец да си хвърли нимба.

Властта равращава, а у нас не просто развращава, а е като проказа.

Дълбоко вярвам, че през годините във властта са влизали и честни хора с добри намерения. Същите бяха претопени.

Ние сме си такива - тук те издигат, вярват ти, но после те покваряват с липса на критика и венцехваление. В края на краищата всеки политик е функция на народа си. Много човеци в политиката не взеха завоя на клиентелизма и историята няма да се похвали с тях.

А вечната ни надежда е - от чувала с дебелите плъхове най-накрая да сме гласували за някой с криле. Иншала.

П.П. Всеки път, когато дават политици по телевизията се сещам за разкошната мисъл за човешкото лице: до 20-30 години лицето на човек се дава от ангелите. До 50 години лицето ти е това, което работиш. След 50 години вече Господ ти дава лицето, което заслужаваш. Огледайте се за лицата на политиците, техния език на тялото и антропоморфията им като 50+ годишни. И пак се огледайте.


 Мартин Карбовски, Lentata.com

Няма коментари:

Публикуване на коментар