Зима

Зима
Пролет

21 ноември 2021 г.

Няма легитимност!

Тъжна равносметка как политиката за три десетилетия отврати хората дотам, че да не се интересуват какво ще се случи с държавата им утре... 

 

Без всякаква изненада избирателната активност днес беше малко над 31% от избирателите, имащи правото на глас. 

Победителят е получил малко повече от половината, тоест за него са гласували около 17% от избирателите /простете ми, ако греша в сметките, но смятам на око/.  Народните представители също бяхме избрани от по-малко от половината от имащите правото да гласуват българи. 

Всякаква победа на този фон се обзсмисля. Забелязва се пропастта между избрани и избиратели. Като последните дори не им се занимава с избори, толкова са отвратени, апатични или отчаяни от политическата ни система. Помня зората на прехода, когато огромната част от хората гласуваха и се вълнуваха, плачеха и се прегръщаха по улиците. След три десетилетия лъжи вече не вярват в системата. 

Проблемът е, че управляващите това ги устройства. Тъй като така по-лесно се манипулират избирателите и изборите. Колкото по-малко гласуват, толкова по-лесно се пробутват поредните проекти и калинки. Връзката между властта и народа отдавна се е скъсала. 

Затова всяка една власт в момента няма легитимността на избрана от народа си. Всяка една власт трябва да помни, че над 60% от българите не я одобряват и я игнорират. И над 60% от българите просто не й вярват.

И тук е нашата задача - стъпка по стъпка, тухла по тухла, този мост да се изгради отново. Защото няма власт без хората. Няма добро управление, ако народа не участва в него. Няма успешна политика, ако тя е отдалечена от интересите на хората. Време е отново да бъдем представители, а не господари. Всеки ден да доказваме, че сме част от народа и защитаваме неговите интереси. Да докажем на българите, че това си е тяхната държава, в която те вземат решенията. Да докажем на практика, че цялата власт произтича и се упражнява в името и от името на народа!

Затова днес е тъжна равносметка как политиката за три десетилетия отврати хората дотам, че да не се интересуват какво ще се случи с държавата им утре. И моята, нашата задача, е да променим това. Власт от хората и за хората. Заедно с нас!

И да напомня!!! Катастрофата на България започна от един предател, който се поклони на Ран и на Ът! 


Елена Гунчева

Няма коментари:

Публикуване на коментар