Зима

Зима
Пролет

16 ноември 2021 г.

Корнелия Нинова: Поемам цялата отговорност за изборните резултати на БСП

"Вината е само моя и тя е, че мълчах, когато трябваше да говоря и да казвам истината. Мълчах в името на това в партията да има единство, да няма разправии." 

 

Лидерът на БСП Корнелия Нинова подаде оставка. Тя обяви това на пресконференция на "Позитано" 20.

"Оценявам резултата на БСП от изборите като катастрофален. Особено това, че отстъпихме от трето на четвърто място", посочи лидерът на БСП.

"Обективните причини всички ги знаете и се коментират по всички места. Машинният вот затрудни особено нашите избиратели. Ковид-кризата също се отрази и уплаши много хора да гласуват. Има и много субективни причини, които са вътре в партията. Но отговорността я поемам аз. Изцяло.

Мълчах в името на това да няма публични караници предвид президентската кампания и съм виновна за това", призна Нинова.

"От вчера една група в БСП ми иска оставката, но тя не ме впечатлява, защото това са хора, които от 5 години го правят - т.нар. вътрешна опозиция. Други хора - членове и симпатизанти, звънят и пишат и казват, че не трябва да се подава оставка и подкрепя председателя, на тях благодаря", посочи Нинова, цитирана от Epicenter.bg.

"Но е абсолютна изненада, че оставката ми иска служебното правителство чрез говорителя си Антон Кутев, който не прави това искане на пленум, а публично, в качеството си на говорител на служебния кабинет. Абсолютна изненада е, че Инициативният комитет на президента Радев е на вицепрезидента Илияна Йотова ми искат оставката. Да, имаме писмо със социалистите, членове на ИК, които ми искат оставката. На тези две структури предлагам да не се занимават с партийно строителство. Служебният кабинет да си гледа кризите - цените, здравето. Има достатъчно проблеми за решаване. Да си гледат тази работа. Да не инженерстват в БСП. На ИК  - да гледа балотажа. Това им е работата, а не да се занимават с ръководството и оставките в БСП."

Нинова още веднъж заяви, че поема цялата отговорност.

"Вината е само моя и тя е, че мълчах, когато трябваше да говоря и да казвам истината. Мълчах в името на това в партията да има единство, да няма разправии, да няма публични караници, да изглеждаме авторитетни и да помагаме на президентската кампания. Това е моята вина и аз я поемам като подавам оставка като председател на БСП", заяви Нинова.

"Причините за случилото се са заровени много дълбоко и много назад във времето, всичко започна с реформата в БСП. Въвеждането на 3 мандата лиши някои другари от възможността да бъдат доживотни депутати и създаде ядро от вътрешна опозиция в БСП. Въвеждането на пряк избор на председател, даването на най-демократичната възможност - на членовете да решават, отне от задкулисието в БСП възможността да слагат сламен председател и да смятат, че той ще им изпълнява поръчките. Появи се второ ядро на вътрешна опозиция", обясни Нинова.

"Пет години тази вътрешна опозиция не спря. Вината за мълчанието обаче я поемам аз, защото през тези години у хората остана впечатление, че ние тук нещо си се караме. И мълчейки, смятайки, че като не отговарям, ще създам образ на единство, не обясних, че става въпрос за борба със задкулисието в БСП. За борба със зависимостите и желанието ми да изчистя БСП от тези зависимости. Защото тази опозиция през тези години се отглеждаше от Бойко Борисов - с обществени поръчки, с дупки във Варна и други неща. И работата на тази опозиция беше да руши БСП отвътре", обясни Нинова.

"Отново казвам, че не хвърлям вина върху никого, изнасям факти, които са ви добре познати", допълни тя.

"Бойко Борисов падна от власт и тази опозиция се прехвърли в служебния кабинет. Тя диктува кадрови назначения, тя получава обществените поръчки и тя продължава със същата си работа
вътре в БСП. Тази опозиция по време на кампанията работи за партия "Продължаваме промяната", посочи Нинова.

"Новата президентска партия ПП отне между 10 и 15% от БСП", продължи анализа Корнелия Нинова.

"Както сме отговорни хора пред държавата, така сме отговорни и пред членовете на партията и симпатизантите. Аз трябва да съм отговорна и към тези 80 000 членове, които гласуваха за мен на пряк избор.

Искам да обясня какво следва оттук нататък. Имаме да решаваме два въпроса - първият, е мандат за преговори за правителство, вторият е въпросът за избор на следващ председател.

ИБ свиква заседание на Национален съвет идната събота. Този НС трябва да ни даде мандат за съставяне на правителство и да свика конгрес, най-вероятно началото на януари, когато да се констатира моята оставка", уточни лидерът на БСП.

"До провеждането на конгрес и констатирането на оставката, съм председател на БСП. След свикването на конгрес и констатирането на оставката ми, се избира зам.-председател, който да проведе изборите за нов лидер. Дотогава, през следващите седмици провеждаме сериозни разговори за съставяне на правителство, които да изведат България от кризата", разясни Корнелия Нинова партийните правила, по които се избира нов лидер на столетницата.

"Вчера получих обаждане от Кирил Петков и Асен Василев за участие в преговори за правителство. Приехме тази покана. Започваме преговори за правителство. Казахме си, че първо ще сложим на масата програмите си и общите неща, ще работим след това във формат на работни групи, експертни групи по секторни политики. Ще бъдем разумни, диалогични и отговорни. Трябва да има работещо правителство и парламент, защото има много спешни въпроси за решаване", каза Нинова.

Тя обеща пълна прозрачност пред обществеността. 


 

Няма коментари:

Публикуване на коментар