Зима

Зима
Пролет

22 ноември 2021 г.

Проф. Иво Христов: Правителство ще има в условията на най-очарователните български качества - забиване на нож в гърба и лицемерни усмивки

"Масовият наратив да търсим бащица, който ще решава проблемите ни, ражда чудовища." 

 

"Генерал Радев спечели изборите със смелост, с честност, с гръбнак и с почтеност. Всички, които се опитват да омаловажават победата му, знаят за какво става дума и това няма да ги спаси. 

С приключването на изборите се надявам ерата "Борисов" да е изпратена в миналото, защото в противен случай България е осъдена да изчезне. Режимът на Борисов стана възможен на базата на фундаментални предпоставки в българското общество, което е заредено с авторитаризъм. Масовият наратив да търсим бащица, който ще решава проблемите ни, ражда чудовища."

Това каза пред БНР проф. Иво Христов, социолог, член на инициативния комитет, който издигна кандидатурата на Румен Радев за втори президентски мандат.

Той подчерта, че има криза на политическата система и едни и същи маси хора гласуват за две формално заявени и взаимно изключващи се като идеология и програми политически сили:

"Това говори, че нашите хора нямат политически разбирания, а се лашкат на базата на това кой какво щял да им предложи. Те се държат като посетители в политически супермаркет, затова получават политически полуфабрикати и на другия ден казват - "олеле, излъгаха ме."

Според него е "очарователна гъвкавостта и пъргавостта на гербаджийските адепти да използват собствената си технология срещу своите противници и да приписват на своите противници собствените си грехове".

"Ние не знаем и 1/10 от това, което се е случвало през последните 12 години, само леко беше открехната Кутията на Пандора и оттам изпълзяха такива миязми, че усмърдяха и без това миризливото българско политическо и обществено пространство", заяви проф. Христов.

"Ясно е, че българския конституционен модел има проблеми, но не съм привърженик на пипането на Конституцията. Нека видим промените, тогава ще коментираме"
, допълни проф. Христов в коментар по темата за проекта за Конституция на Румен Радев.

Социологът прогнозира, че има висока степен на вероятност да има кабинет с коалиция от четири партии и "взаимен рекет и извиване на ръце".

"За БСП и ДБ това ще бъде въпрос на физическо оцеляване като политически сили. Правителство ще бъде съставено в условията на най-очарователните български качества - забиване на нож в гърба и лицемерни усмивки пред камерата".

По темата за Крим проф. Христов каза, че "тази Кутия на Пандора не трябва да се отваря, защото този свят се състои не от юридически регламенти, а от това кой има по-голяма тояга", а за дипломатическите ноти от Турция - "буря в чаша вода". 


 

Няма коментари:

Публикуване на коментар