Зима

Зима
Пролет

5 ноември 2021 г.

"О, Камене, какво прайш, бе": Борисов среща Камен Костадинов от ДПС в цех във Велико Търново

Прави впечатление, че Борисов се обръща лично към Костадинов и не изглежда изненадан да го види там 

 

"О, Камене, какво прайш, бе?".

Така тогавашният премиер и лидер на ГЕРБ Бойко Борисов поздравява срещнат човек в предприятието за производство на дезинфектанти "Хигиенно-медицинска индустрия" (ХМИ) ООД във Велико Търново. 

Датата е 16 април 2020 г., страната е затворена заради пандемията от коронавирус, а видеото е от излъчване на живо във фейсбук профила на Борисов, в което той кара джипа си до старата столица и обяснява, че отива да благодари на производителите на дезинфектанти за даренията.

Кадрите се появиха отново повече от година и половина по-късно във видео, разпространено от "Да, България". В него те питат дали срещнатият човек е Камен Костадинов от ДПС и обръщат внимание, че камерата не го показва достатъчно, не се спира на него и така не се разбира за кого става въпрос.

Прави впечатление, че Борисов се обръща лично към Костадинов и също не изглежда изненадан да го види там.

Костадинов: Не съм го посрещал, Борисов просто ме срещна там

"Да, аз съм. Аз не го посрещам, аз съм там. Той просто ме среща там. По никакъв начин не съм свързан с ХМИ. Двамата собственици Евгени Костадинов и Виктор Азманов са мои приятели. Април месец м.г. беше най-тежката част от кризата. Държавата беше затворена. Това предприятие е едно от малкото, които произвеждаха дезинфектанти и хигиенно-медицински изделия за борба с пандемията. Аз съм се срещал много пъти с тях, много мои познати от цялата страна искаха да ходатайстват, за да се сдобият с такива средства. Търново не е голям град, аз съм човек, който е известен, с позиции, бивш депутат, смело мога да кажа - общественик, ходил съм както в това предприятие, така и в други, когато има някаква нужда от това, което правят", коментира в петък пред "Дневник" Камен Костадинов.

Той уточни още , че посещението на Борисов било преди Великден, а тогава бившият депутат от ДПС посредничил на двамата собственици да направят дарение на Светия Синод.

Приятели и съпруга на Костадинов в ХМИ

Справка в Търговския регистър показва, че "Хигиенно-медицинска индустрия" (ХМИ) ООД, което за 2019 г. има 8 млн. лв. оборот и печалба от 843 хил. лв., е било еднолична собственост на Евгени Костадинов до 1 април, когато тогавашният общински съветник от Горна Оряховица Виктор Азманов придобива част от собствеността, пише в. "Капитал". В публикацията се посочва, че има подозрения сред местните политически и бизнес кръгове, че смяната на собствеността става под "натиск от политико-икономически кръг, свързан с бившия депутат от ДПС Камен Костадинов, който е от бизнес лобито в движението около Делян Пеевски, както и на хора във и около ГЕРБ".

В деня на посещението на Борисов, за предприятието има още едно събитие. На същата дата в Търговския регистър e публикувана промяна в собствеността на фирма на Евгени Костадинов - "ХМИ трейд" с предмет на дейност внос, износ и търговия с дезинфекционни разтвори, консумативи и препарати за медицински и хигиенни нужди, създадено през 2016 г. На 7 януари Костадинов прехвърля 70% от собствеността на фирмата на вече общото с Азманов дружество ХМИ ЕООД и 30% на самия Азманов, а три месеца по-късно, на 10 април, във фирмата влиза още един съдружник - регистрираното в София дружество "ГЕБ проджектс" ЕООД, чийто едноличен собственик е съпругата на Камен Костадинов - Венета. Тя и Евгени Костадинов имат равен дял от дружеството, а Азманов - малко по-малък, пише още в. "Капитал".

"С тези мои приятели решихме да направил "ХМИ трейд" - търговска компания, която да реализира продуктите на ХМИ. След седем-осем месеца се установи, че тази фирма не работи и моята съпруга, която имаше 30%, напусна. Когато съпругата ми е била съдружник, фирмата не е осъществявала никаква дейност", коментира Камен Костадинов пред "Дневник". По думите му съпругата му е излязла от дружеството в края на миналата или началото на тази година. В Търговския регистър тя вече не фигурира като собственик.

Във видеото на "Да, България" се пита "Завладява ли Пеевски бизнеси и политици в Търновско посредством Камен Костадинов?" В него се припомня, че в началото на предизборната кампания Делян Пеевски, Костадинов и Мустафа Карадайъ се срещнаха с кмета на общината Даниел Панов, който е избран като кандидат на ГЕРБ.

Попитан, Камен Костадинов отвърна: "Не виждам какво общо има Пеевски с това. То е малко като приказката за Дон Карабас - каквото и да е, е на Пеевски, преди беше на Доган. Когато човек започва да спори с глупаци и той става част от глупаците".

При обиколките на Делян Пеевски в региона на Търново, където той е кандидат депутат, на снимки и видео кадри се вижда, че той е придружаван от Костадинов.

"Дневник" изпрати въпроси за посещението в предприятието и на лидера на ГЕРБ Бойко Борисов през пресцентъра на партията, но не получи отговор.


Dnevnik.bg

Няма коментари:

Публикуване на коментар