Есен

Есен

23 ноември 2021 г.

Дмитрий Родионов: Въпреки думите на Радев не бива да си правим илюзии, че България изведнъж ще стане наш съюзник

Независимо, че сме ги спасявали от османското иго, че сме братя-славяни, нека си спомним, че България воюва срещу нас на страната на Германия. И в ПСВ, и във ВСВ, а сега са член на НАТО 

 

Директорът на Центъра за геополитически изследвания на руския Институт за иновативно развитие Дмитрий Родионов в интервю пред онлайн изданието „Рамблер“ оцени изказването на президента на България Румен Радев, който нарече Крим руска територия.

„Радев не каза нищо извънредно. Всъщност той каза нещото, което според мен повечето здравомислещи политици на Запад разбират, но не могат да кажат на глас. Тази формула е формулирана най-добре от нашия най-близък съюзник Александър Лукашенко, който каза, че Крим де факто е Русия. Наистина е глупаво да се спори с това. Но ние много добре разбираме, че когато някой западен политик каже, че Крим де факто е Русия, това не означава, че в бъдеще това ще бъде последвано от признаване на Крим де юре. Това няма да стане, България няма да го направи.

България все пак е страна от Европейския съюз, страна от НАТО. Не бива да се очакват каквито и да било „демарши“ от нейна страна, въпреки че президентът Радев е смятан за „проруски“ политик, който е разумен спрямо Русия. Освен това трябва да се разбере, че в България няма абсолютна президентска власт, всичко се решава от парламента и правителството. Затова президентът на България е свободен да прави подобни изявления, той е по-церемониален човек, носи по-малко отговорност.

С всичките ни исторически отношения, независимо, че някога сме ги спасявали от османското иго, че сме братя-славяни и всичко останало, нека си спомним, че България воюва срещу нас на страната на Германия. И в Първата световна война, и във Втората световна война, а сега са член на НАТО. Ето защо, дори да си представим, че там на власт ще дойде прагматично, здравомислещо правителство, което ще има за цел да подобри диалога с Москва, не бива да си правим илюзии, че България изведнъж ще стане наш съюзник.

Има консенсус относно признаването на Крим на Запад. Отделни хора може да кажат, че Крим де факто е Русия, но нищо повече. Тоест, да предприемете реални стъпки, да се опитате да установите някакви бизнес връзки с Крим, да изпратите делегации там и така нататък - за това вече на ниво Брюксел ще започнат заплахи и дори могат да приемат някакви санкции.

И това, че Украйна протестира, е разбираемо, Киев следи такива неща. Но Украйна не може да заповядва нито на България, нито на Европа. Никой, разбира се, няма да обърне внимание на тези въпроси. Мисля, че докато България или някоя друга държава не започне практически да признава Крим - да изпраща делегации там, да отваря представителства - те ще се скарат на някого, но не много“, смята политологът, цитиран от Агенция "Фокус". Няма коментари:

Публикуване на коментар