Зима

Зима
Пролет

25 ноември 2021 г.

Проф. Антоний Тодоров: Президентът едва ли ще е безкритичен към правителството

Трябваше да стигнем до днешния резултат по по-трудния начин, вместо още през есента на миналата година, когато едни предсрочни избори щяха по-бързо да стигнат до развръзка



- Победата на Румен Радев на балотажа стана при рекордно ниска избирателна активност. Какво е обяснението Ви и ще бъде ли това силно оръжие в ръцете на опозицията му?


- Със сигурност опонентите на Румен Радев ще използват това, за да оспорват неговата легитимност като президент. Но това е само продължение на вече казаното от тях и ще звучи като оправдание. Два поредни парламентарни избори без резултат - гражданите се чувстват не само уморени, но и предадени. Това според мене е най-съществената причина. Нито Ковид-19, нито машинният вот са решаващ фактор - вижте колко много хора използват банкомати, ПОС терминали, мобилни телефони или компютри. Вижте колко много хора в крайна сметка са в моловете.

- Преизбирането на президента ще повлияе ли на преговорите, които започват за съставяне на правителство? Трябва ли той да играе активна роля, или е по-добре да се отдръпне?


- Преизбирането на Румен Радев със сигурност ще насърчи преговорите за съставяне на правителство, защото ще влее известен оптимизъм сред участниците. Но не смятам, че той трябва да има решаващата роля за бъдещата коалиция, първо, защото това не му е работа, второ, защото това ще кара опонентите му да го обвиняват, че е диктатор. Но със сигурност ще спомогне за едни интензивни и успешни преговори. Изобщо се отнасям с насмешка към заявленията на политици и анализатори, че сме си избрали диктатор.

- Струваше ли си три пъти да се явяваме на избори, за да стигнем до този резултат?

- Изглежда дългата политическа хегемония на ГЕРБ произведе ситуация, в която изчезна всякакво политическо доверие между партиите и политиците - всеки подозира всеки в скрити цели. Но от друга страна може би и малко поумняхме като общество, а се надявам (има известни симптоми), че политическите лидери също за усвоили урока. Вероятно трябваше да стигнем до днешния резултат по по-трудния начин, вместо още през есента на миналата година, когато едни предсрочни парламентарни избори щяха по-бързо да стигнат до развръзка.

- Как разчетохте заявката на ректора на СУ Анастас Герджиков за оставане в политиката? Има ли политическо бъдеще според Вас?

- Без значение, защото той после заяви, че се връща в университета и че няма да се занимава с политика. Изобщо вероятно много сгреши, като влезе в ролята на спасителен пояс за ГЕРБ, но ще има време да го преосмисли. Но ако реши все пак да продължи да се занимава с политика, какъв проект ще защитава? В ГЕРБ биха го приели с отворени обятия, но едва ли ще има голям успех. За друго никога не е споменавал.

- Може ли да се очаква, че Радев ще е принципен и ще налага вето на закони, приети от евентуално мнозинство, доминирано от партията на бившите служебни министри Кирил Петков и Асен Василев? Това е едно от основните опасения на критиците му - "кабинетът ваш, президентът наш", написа един от тях в профила си преди балотажа.

- Румен Радев прояви характер в много случаи, макар да нямаше никакъв политически опит в началото. Демонстрира здрав разум и, което трябва да му се признае - удивителна упоритост и настойчивост. Вероятно ще продължи по същия начин, едва ли ще приеме да влезе в ролята на "аплодиращия президент", безкритичен към правителството.

- Какво може да се очаква във външнополитически план: след репликата на Радев за Крим, след нотата срещу намесата на Турция в изборите и по отношение на Македония?

- Няма да има промени във външнополитическата ориентация на България. Румен Радев не е "проруският президент", както го обвиняват опонентите му, но ще продължи да апелира за прагматични отношения с Русия, но и с Турция.

Че имаше насърчение за гласуването на българските турци, които живеят в Турция, от страна на властите за изборите на 14 ноември, това видяхме. Но на 21 ноември стана ясно, че целта на тази мобилизация е била да подкрепи ДПС, а не да осуети избирането на Румен Радев. ДПС в това отношение са много прагматични.

- Какво поведение очаквате от ГЕРБ и ДПС?

- Със сигурност ГЕРБ ще бъдат шумна опозиция, възможно е да бойкотират от време на време и парламента. Ще се противопоставят на всяко действие или думи на президента, не очаквам да проведат сериозен вътрешен разговор за причините, поради които другите ги изолират. Ще се държат сърдито, като хора, на които са отнели нещо, което са убедени, че заслужават. Това няма да увеличи шансовете им за завръщане в политическия процес.

Колкото до ДПС, те вероятно ще се разграничават от крайностите на ГЕРБ и ще демонстрират диалогичност. Но все едно и те се нуждаят от вътрешен разговор, защо "толкова много обичат" Делян Пеевски.

Проф. Антоний Тодоров - доктор на политическите науки, преподавател в Нов български университет


Dnevnik.bg


Няма коментари:

Публикуване на коментар