Зима

Зима
Пролет

20 ноември 2021 г.

Проф. Иво Христов: Чака ни дълъг процес от италиански тип правителства

По думите му това е един дълъг процес на трансформация на системата от един авторитарен режим, какъвто ние имахме, към един неясен, нов режим на управление 

 

"България е на път да затвори една срамна 12-годишна страница в своята съвременна история. Ясно е, че режимът на Борисов беше драстично отклонение от всички норми, дори за българските такива, които са малко под най-ниското ниво за Европа."

Това коментира по бтв проф. Иво Христов.

"Чака ни дълъг процес от италиански тип правителства, смяна на нестабилни парламенти и т.н.", допълни той. 

Според него обикновено една система така се калибрира в ново качество. По думите му това, което в момента се случва, е един дълъг процес на трансформация на системата от един авторитарен режим, какъвто ние имахме, към един неясен, нов режим на управление.

„Управлението на Радев през служебните правителства е доста по-различно от управлението на Борисов. Ние знаем само 1/10 част от това, което се е случило за тези 12 години. Проблемът не е само в дивата корупция, абсолютният произвол и незачитане на закона. Сега много плачат за Конституцията и нейното нарушаване. Бившият премиер не стъпи последните три години в парламента, има такива блюстители на конституционния регламент. Пълно презрение към конституционния ред, концентрация на властта, която беше абсолютно безалтернативна, медийно поддържана от клакьори от всякакъв вид и характер, финансово обгрижвана, включително и от Европа”, каза проф. Христов.

На въпроса сгреши ли Румен Радев като каза, че Крим е руски, професор Христов заяви: "Това все едно да сгрешите дали луната се намира над земята, обикновено е така до доказване на противното. Европа е дама с понижена социална отговорност, така че тя е казала всичко и е признала различни неща”. 

По думите му, това не може да бъде проблем за външната ни политика. 


 

Няма коментари:

Публикуване на коментар