Зима

Зима
Пролет

15 ноември 2021 г.

Димитър Събев: Българите отчаяно търсят нещо ново и различно

"Политиката в едно демократично общество трябва да бъде фон, а не лайтмотив на нещата, които правим." 

 

"Българите не гласуваха най-вече за старото."

Това каза в предаването “Нашият ден“ на БНР икономистът и журналист Димитър Събев.

"Има един доста нелицеприятен коментар, с който не мога да се съглася. Това, че “българите постоянно търсели спасител“. Това не е така.

Българите отхвърлят старото. В тази политическа система, в която сме, единственият начин, по който можем да изразим желанието си  е да не гласуваме за едни или за други. От 2001 г. българите не гласуват за тези, които са били преди това.

Те не гласуваха за правителството на Костов и неговите реформи, не гласуваха за “Тройната коалиция“, не гласуваха за Бойко Борисов през 2021 г. Не можем да кажем, че българите търсят спасители. Те търсят нещо ново и различно.

Мисля, че българите направиха една сериозна крачка напред. Хората се измориха от избори и от политика. Искаме нещо нормално, преситихме се от политика. Това говори големият процент негласували.

Политиката в едно демократично общество трябва да бъде фон, а не лайтмотив на нещата, които правим. Твърде се политизирахме като общество. Искрено се надявам да се сбъдне сентенцията, че най-доброто правителство е това, което забелязваме най-малко.

Ние сме се затворили с интернет и социалните мрежи, т.нар. “балони“. Получаваме само информацията, която харесваме, дистанцираме се от тази, която противоречи на нашите убеждения."

ПП поведе в резултата - защо?

"Личният контакт и посещението по места в някакъв смисъл е много важен в този дигитален, все по-малко персонален свят. Една нова партия излезе на чело, която със сигурност е нямала възможност да посети, както ГЕРБ и БСП имат възможност да отидат по места, имат структури и клубове на партиите си и да държат речи.

Лично оценявам нещата, като едно страстно желание на българския избирател за нормализация. Намирам това за една масова проява на рядко срещана колективна интелигентност.

Българинът иска наистина нещо ново и отчаяно го търси. Хората първо видяха възможност за скъсване със старото в партията на Слави, но видяха, че той е неблагонадежден. Люшнаха се в другата посока – да видим."





Няма коментари:

Публикуване на коментар