Зима

Зима
Пролет

15 ноември 2021 г.

Избирателната активност – не вина на "простия" народ, а на нелепите политици

Защо мнозинството българи показаха червен картон на изборите?

 

 

В неделя България отново гласува. За трети път за парламент през тази година. 

Надеждите, че съчетаването на парламентарния и президентския вот ще вдигне интригата и оттам избирателната активност се оказаха огромна заблуда. Въпреки двата избора тя остана рекордно ниска – едва около 40%. И веднага в социалните мрежи заваляха коментарите за "простия народ", който си останал вкъщи на дивана, а не отишъл да решава съдбата на държавата.

Вероятно в тази теза има известна истина – разбира се, трябва да се гласува. Но никой не иска да си даде сметка (да, неприятно е за констатация), че негласувалите дават ясен сигнал към всички партии и кандидати, защото именно негласуването, а не избирането на формалната опция "Не подкрепям никого", е истинският наказателен вот към партии и политици.

За три избора тази година България сътвори истински прецедент – три различни формации спечелиха трите парламентарни вота. Това показва само едно – огромна част от българите толкова не вярват вече на своите политици, че просто залитат през 3-4 месеца от една партия в друга. И 100 дни по-късно вече не й вярват. Даже вече никой не се интересува коя партия е лява, коя дясна... Голяма част просто отиват до урните да изметат предните и да ги заменят с нещо ново. Но най-голямата част – те просто не отиват вече да гласуват.

И това е сериозен, огромен проблем. И политиците трябва да спрат да се правят, че не го виждат и да прехвърлят вината на „простия народ“. Защото червеният картон на избирателите към политиците не е просто проблем на изборите. Кабинет винаги ще има, избрани депутати – също. Общество обаче, което не вярва на политиците си, саботира решенията им и не им вярва.

Не случайно ваксинацията срещу Ковид върви най-добре точно в тези общества, които не подлагат на съмнение качествата на своите водачи. А където не им вярват – резултатите ги виждаме и сами.

И не, тук спасители вече няма да решат проблема. Да, те може да спечелят избори, да направят кабинет, да дадат надежда. Но ако цялата политическа система не се осъзнае, нищо добро не я чака. Както и нас като общество.

Всъщност, избирателната активност от изминалите вчера избори е ниска ли? Господа политици, само изчакайте да видите тази от следващата неделя...


 
Красимир Ангелов, Dnes.bg

Няма коментари:

Публикуване на коментар