Зима

Зима
Пролет

11 ноември 2021 г.

ГЕРБ между отчаянието от изолацията и надеждата от изборната умора

Какво следва от прогнозите, че на изборите на 14 ноември партията на Бойко Борисов отново ще е първа политическа сила



Социологическите проучвания отново сочат ГЕРБ като победител на предстоящите избори - позиция, която партията на Бойко Борисов неизменно заема след всеки парламентарен вот от 2009 г. досега. 

Това, че през юли т.г. беше изпреварена с малко от "Има такъв народ" на Слави Трифонов, е по-скоро изключението, което доказва правилото.

В изборния маратон на 2021 г. обаче се открои и политическата изолация, в която ГЕРБ е изпаднала след 12-те години на власт. Представяме ви мненията на двама политолози как могат да се развият процесите в партията след третите поред избори за годината.

Борисов поставя партията си в изолация
Калоян Велчев, политолог, пред "Капитал"

За да бъде възможно управление между ГЕРБ и ДПС, чисто формално е нужно мнозинство в парламента от 121 гласа, освен ако няма игра с кворума. Към момента това изглежда напълно невъзможно. При добри изборни резултати и на двете парти те заедно ще контролират не повече от 100 места в НС. За да сформират каквото и да е управление, ще им е необходима подкрепата на трета партия, а към момента нито една политическа сила с шансове за бъдещия парламент не дава подобни заявки. Към формалните критерии е редно да добавим и един много по-важен фактор, а именно обществените нагласи. В последната година и половина ДПС и ГЕРБ получиха много тежки имиджови щети и към момента ми се струва, че едно управление между тези две политически сили е напълно неприемливо за обществото. Още повече с премиер Борисов. Тежката изолация, в която и двете партии се озоваха, прави подобна хипотеза нереалистична. Поне не и след тези избори.

От друга страна обаче, послания за възможни разговори с "ГЕРБ без Борисов" за промени в конституцията (но не и за коалиция или мнозинство), както и условието за "смяна на главния прокурор веднага и осъждане на всички, които са крали през последните 12 години", поставено от "Продължаваме промяната", са важни за правилното функциониране на политическата система - в крайна сметка политика се прави чрез диалог. И де факто подканват партия ГЕРБ да реши въпроса с лидерството си. С Борисов начело ГЕРБ е обречена на изолация. Но времето за действия от такъв порядък обаче изглежда отминало. Борисов имаше шанса да подаде оставка в хода на протестите от 2020 г. и да напусне политическата сцена с достойнство. Вместо това той остави всички съмнения за неговите действия като премиер да тегнат над обществото и по този начин го раздели драматично.

Не е тайна, че и ГЕРБ без харизмата на Борисов не би могъл да се осъществи като политически проект. Но тези времена безвъзвратно отминаха и сега той започва да тежи на собствената си партия и е пречка за нейните преговорни позиции. Не смятам, че ГЕРБ ще изчезне след Борисов, но и лидерските партии в България не са се доказали като дълготрайни политически фактори.

Тези изборни цикли са като пералня за ГЕРБ
Първан Симеонов, "Галъп интернешънъл", пред "Свободна Европа"

Стандартна ситуация от няколко години насам е, че срещу ГЕРБ генерално е по-голямата част от българското общество, нещо като 50%, 60%, 70% дори от всички избиратели срещу 20-30%. Социологическите проучвания до момента показват картината сред потенциалните гласуващи и в нея ГЕРБ отново е в обсадено положение. Само че тези останали проценти са разделени между няколко политически течения, които в последните години винаги са заставали срещу Борисов, но техният голям проблем беше, че не бяха обединени. Обединиха се пробно за пръв път на втория тур от изборите за кмет на София зад кандидатурата на Мая Манолова през 2019 г., която замалко не спечели. До ден днешен е интересно как тя не спечели. После се обединиха много мощно на протестите през 2020 г.

Но е важно да имате предвид, че тези изборни цикли, които преживяваме, са като пералня. След всяко завъртане имиджът на ГЕРБ излиза малко по-чист. И щампата "промяна срещу статукво" на тениската лека-полека се отмива. И хич не е изключено сега една част от хората да изберат промяна, но с една доза "стабилност". Това отговаря на въпроса "защо пак ГЕРБ изпъква". Коректно е да признаем, че има известно връщане на махалото към онова, което ГЕРБ напоследък предпочита да нарича "системни партии". И ГЕРБ си повишава малко цената, и ДПС, а БСП се оказа на едно от най-ценните места на картата, защото от нея ще зависи дали везните ще се наклонят към "статукво" или към "промяна".


 Capital.bg

Няма коментари:

Публикуване на коментар