Зима

Зима
Пролет

11 ноември 2021 г.

Калин Славов: В случая с машините прозират празнини, допуснати от ЦИК

"Доверието в политика, политически процес, политици е изключително ниско. Самите политици не допринасят за възвръщането на това доверие." 

 

"В случая с машините на "Сиела Норма" прозират сериозни празнини, допуснати от една, смятана за професионална изборна администрация, каквато трябва да е Централната избирателна комисия. Очевидно не е на висотата на изискванията към нея. Бавят се и методическите указания, които трябва да приемат, за изборите в чужбина."

Това каза пред БНР изпълнителният директор на "Прозрачност без граници" Калин Славов. И подчерта "съвършено неубедителното държание на фирмата изпълнител".

Той посочи, че цялостна замяна на машините едва ли е възможна на тези избори.

"Призовахме ЦИК да постави на видно място номерата на избирателните машини и да бъде публикуван списък на машините с тяхното разпределение по секции. Така всеки може да се увери дали конкретната машина е в неговата секция и така биха се намалили рисковете за спадане на доверието в машинния вот."

"Доверието в политика, политически процес, политици е изключително ниско. Самите политици не допринасят за възвръщането на това доверие. Подобен удар по устоите на демократичния процес при формирането на легитимни органи на представителната власт е изключително тежък", допълни Славов. 


 

Няма коментари:

Публикуване на коментар