Зима

Зима
Пролет

22 ноември 2021 г.

Поредна вечер на протести в Европа срещу противоепидемичните ограничения

С викове „Свобода! Свобода!“ и пеейки антифашистката песен „Бела чао“, протестираха в Брюксел
 

 

Вчера десетки хиляди хора протестираха в австрийската столица Виена преди локдаунда в Австрия, влизащ в сила от понеделник, като недоволството беше насочено най-вече срещу дискриминацията на неваксинираните.

В Нидерландия имаше бунтове за трета поредна нощ. Отново имаше арестувани.

В белгийската столица Брюксел 35 хиляди души участваха в шествие против ограниченията. Полицията използва водни струи и сълзотворен газ срещу част от демонстрантите, които замеряха с камъни служителите на реда.

С викове „Свобода! Свобода!“ и пеейки антифашистката песен „Бела чао“, протестиращите се наредиха зад голям банер с надпис „Заедно за свобода“ и преминаха край сградите на евроинституциите. Насред тълпата символите варираха от крайнодесни до цветните флагове на ЛГБТ общността.

Протестиращите тръгнаха около обяд от Северната гара.  Шествието се проведе под мотото "Заедно за свобода", предаде БНР.

Два часа по-късно, след като стигнаха близо до европейските институции,  бе съобщено за инциденти. Полицията информира за повредени коли, както и за подпалени барикади. По данни на белгийски медии, полицаи са били замеряни с фойерверки.

Кадри показват протестиращи, които завземат тераси на кафенета и полицейски коли. Силите на реда са използвали водни струи и сълзотворен газ, за да разпръснат част от протестиращите.

В края на шествието няколкостотин души замеряха с бутилки полицията, която се принуди да използва сълзотворен газ и водно оръдие, за да ги разпръсне.


Няма коментари:

Публикуване на коментар