Зима

Зима
Пролет

17 ноември 2021 г.

Проф. Милена Стефанова: Президентът е в центъра на интензивното преструктуриране на партийната система

"Призовавам Румен Радев да покаже проекта за промяна на Конституцията преди втория тур."

 

 

Това каза пред БНР проф. Милена Стефанова от СУ "Св. Климент Охридски".

В нашия ефир преди  два месеца проф. Стефанова предупреди за създаването на нов проект - "Продължаваме промяната". По думите ѝ тогава проектът на Петков и Василев ще бъде в център-ляво и ще откъсне гласове от вси​чки.

"В цяла Източна Европа текат едни такива процеси, които може би са насочени към това да се подменят старите партии на прехода, но защо се подмениха и новите в България? Това е въпрос, на който трябва да си отговорим. Може би защото ние винаги сме малко по-особен случай", каза проф. Стефанова.

"Първо може би защото целта е да се мобилизира гражданската подкрепа, за да се "изчистят" някои недостатъци от преходния период, който според мен отдавна е приключил. Но беше много важно на избирателите сега да им се повтаря, че преходът ще приключи, когато бъдат "изчегъртани" някои политици.

Вторият процес у нас обаче вероятно е свързан с някои властови амбиции и с личното его на определени лица, които стоят в българската политика от доста години.

А вчера след оставката на Корнелия Нинова, се потвърдиха някои от моите предвиждания - че ще имаме президентска партия. Защото президентът е с най-голям рейтинг и защото той в лично качество също има огромно его да запази властта си за още един мандат.

А може би са ни намислили и нещо друго. Тук все още нямаме ясни доказателства, защото не сме видели нито какво ще направи ПП със съставянето на кабинет, нито кой ще спечели президентските избори", поясни проф. Стефанова.

"И дали най-накрая няма да видим този проект за промяна на Конституцията, който ни обещаваше да покаже, обаче след изборите. Аз обаче бих призовала той да го покаже преди втория тур, за да е ясно на мислещите хора поне", каза още Стефанова. 


 

Няма коментари:

Публикуване на коментар