Зима

Зима
Пролет

14 декември 2021 г.

Карл Нехамер: "Северен поток - 2" не бива да бъде използван като средство на натиск върху Русия

"Северен поток - 2" отговаря на интересите не само на Русия. От него ще имат изгода и Германия, и Австрия и другите страни в Европейския съюз."

 

 

"Северен поток - 2" е европейски проект. Той не бива да бъде използван като средство на  натиск върху Русия заради ситуацията в Украйна."

Това е заявил в интервю за немския вестник Die Welt новият канцлер на Австрия Карл Нехамер.

"Аз не считам, че трябва да свързваме пускането в експлоатация на "Северен поток - 2" с руското поведение към Украйна. С това ЕС може само да си навреди. "Северен поток - 2" отговаря на интересите не само на Русия. От него ще имат изгода и Германия, и Австрия и другите страни в Европейския съюз. "Северен поток - 2" е европейски проект, който не трябва да бъде използван като средство за натиск към Москва", е  отбелязал Нехамер.

Австрийският канцлер добавя, че насилието не трябва да бъде средство, което използват политиците, и възможното нарушение на международното право може да  има своите последствия. 

"Затова трябва да се пазят интересите на Украйна като транзитьор на природен газ", добавил той.

По неговите думи, Австрия продължава да поддържа газопровода "Северен поток - 2" и очаква неговото скорошно пускане в експлоатация, както се планираше. По думите на канцлера, Европа поставя ударението върху възобновяемите източници на енергия. Но сега тя се нуждае от нефт и природен газ, като те са й важни, затова енергоснабдяването на страните от ЕС беше обезпечено чрез различни маршрути и газопроводи. 

"Това се отнася и за Австрия. "Северен поток - 2" е важен проект, който дава на Европейския съюз сигурност на доставките по отношение на енергията", подчертава Нехамер, цитиран от Banker.bg.

Строителството на газопровода напълно беше завършено на 10 септември тази година. За пускането му в експлоатация обаче е нужно да получи регистрация като независим транспортен оператор. Тя е нужна, за да съответства проектът на нормите на Газовата директива на Европейския съюз.

Карл Нехамер

Няма коментари:

Публикуване на коментар