Зима

Зима
Пролет

20 декември 2021 г.

Преди 78 г. капитан Димитър Списаревски загива при защита на София от британско-американската авиация

Българският летец изтребител сваля американски бомбардировач B-24 чрез въздушен таран. Тогава в операцията "Point Blank" загиват над 4000 мирни граждани на София... 

 

На днешния ден можем да си спомним за подвига на капитан Димитър Списаревски. 

На 20 декември 1943 г. по време на Втора световна война британско-американската авиация извършва четвъртата бомбардировка над София. При защитата на града и мирното население загива само на 27 години българският летец Димитър Списаревски след като сваля американски бомбардировач B-24 чрез въздушен таран. Тогава в операцията "Point Blank" загиват над 4000 мирни граждани на София.

Димитър Списарeвски е български офицер, летец изтребител. Приживе е поручик, посмъртно е произведен в чин капитан (1944 г.) и полковник през 2009-а.  Кавалер е на ордена "За храброст" (посмъртно) - висш български орден, даван в Княжество България , Царство България и Република България, най-почитаният български орден.

Димитър Списаревски тръгва по офицерския път на баща си и чичо си и постъпва във Военното на Н. В. училище и го завършва в 1938 година. След това усъвършенства висшия пилотаж в авиационното училище в Шлайсхайм до Мюнхен. Накрая през 1939 г. завършва с отличен успех най-престижната изтребителната школа във Вернойхен до Берлин.

На 20 декември 1943 г. на височина от 8000 метра групировка от 150 американски бомбардировачи "Либърейтър" B-24 Liberator (Бе-24 "Освободител") се насочва за поредната терористична бомбардировка на София. Самолетите са 376-а тежка бомбардировъчна групировка на 15-а Въздушна армия на САЩ.Българската ПВО вдига едва 36 машини срещу 200 противникови. Задачата на българския орляк от Враждебна - 2/6 е да атакува бомбардировачите и да ги принуди да хвърлят бомбите си извън София. Летците знаят, че трябва да спечелят време за мирното население да се укрие в скривалищата.

Поручик Димитър Списаревски е един от пилотите на бойно дежурство на летище "Божурище", които трябва  да пресрещнат атакуващите бомбардировачи. Това е първият му боен полет, за който той се готви отдавна. Списаревски излита с резервна машина, след другите. Когато достига бомбардировачите, въздушният бой вече се води.

Списаревски се откъсва от два американски изтребителя и се насочва към група от 16 "Либърейтър"-а, взела курс към София. Взема на прицел една машина, атакува стремително, без да се отклонява от огъня на изтребителното ѝ прикритие. Поразява целта и подпалва бомбардировача. За по-малко от две минути изразходва всички боеприпаси на бордовата картечница. Самолетът му е прострелян от бомбардировачите и охраняващите ги британски изтребители.

Списаревски извършва маневра и нанася таранен удар на водещия формацията тежък американски бомбардировач. Бомбардировачът се разцепва и се разпада във въздуха. Спасява се само опашният стрелец, който е изхвърлен заедно с картечниците от ударната вълна.

Самолетът на Списаревски се разбива на височините над село Пасарел, Софийско. Тялото му е открито от местни хора сред отломките. От другата страна на селото падат части от поразеният четиримоторен бомбардировач.

В този бой артилерията на ПВО изстрелва 805 снаряда. В боя загиват поручик Списаревски и подпоручик Георги Кюмюрджиев. Българските летци свалят десет самолета - три бомбардировача и седем изтребителя.

Димитър Списарeвски


 Banker.bg

Няма коментари:

Публикуване на коментар