Зима

Зима
Пролет

23 декември 2021 г.

81 години от рождението на Емил Димитров (видео)

За 39-годишната си кариера Емил Димитров издава над 30 албума, създава над 350 песни, изнася над 7000 концерта в целия свят
 

 

81 години от рождението на Емил Димитров. 

Един от най-обичаните български изпълнители и композитори на всички времена е роден в Плевен. 

Емил Димитров е единственият български изпълнител удостоен през 1990 г. със "Златен лавров венец" на Френската академия на изкуствата.

В репертоара си певецът има над 400 композиции, 280 от които са авторски: „Арлекино“ (дала старт на кариерата на Алла Пугачова), „Джулия“, „Ако си дал“, „Сбогом, Мария“, „Ела в София“, „Песен за моята майка“, „Моряшко сбогом“, „Нашият сигнал“. „Моя страна“, която стана песен на столетието, е известна на запад като „Моника“. 

Кой не знае тези песни? Помнят се и се пеят и до днес. Той е слушан както от стари, така и от млади. Музиката му почти няма равна в нашата история.

За 39-годишната си кариера Емил Димитров издава над 30 албума, създава над 350 песни, продава 65 милиона копия от албумите си по целия свят, изнася над 7000 концерта в европейски, азиатски и африкански страни. 

Считан от мнозина за „Крал на песента“, „българският Хулио Иглесиас“, „Жилбер Беко от София“ и „Синатра на Изтока“. Често е наричан „Кралят на българската поп музика“.

От 1999 г. певецът не се занимава активно с музика поради влошеното си здраве след прекаран мозъчен инсулт.

На 2 май 2002 г. се състои голям концерт, организиран от Йорданка Христова, с песните на певеца, изпълнени от любими български изпълнители. Песните, изпълнени на концерта, излизат в албума на Емил Димитров „Само един живот не е достатъчен... С песните на Емил Димитров“. На този концерт Емил Димитров за последен път излиза пред публика, макар и в инвалидна количка.

През 2005 г., по желание на Емил Димитров, синът му подарява правата на „Моя страна, моя България“ на БСП.

Умира на 30 март 2005 г. в София.

Песента „Ако си дал“ е една от най-важните и обичани песни на Димитров. Текстът й е наистина уникален и много поучителен, дори и толкова години след създаването на песента.

Това е песен, която определено има смисъл да си припомним. Нека го направим днес, когато певецът щеше да навърши 81 години, и да оценим, колко голям изпълнител, а и човек бе Емил Димитров. 

Нека не забравяме и това, което изпя в далечната 79-та година: „Ти закъсняваш понякога, истино, но винаги идваш при нас“.


 


  Frognews.bg

Няма коментари:

Публикуване на коментар