Зима

Зима
Пролет

9 декември 2021 г.

Владимир Путин поздрави руснаците с Деня на Героите на Отечеството

"Гордеем се с онези, които са умножили и умножават силата и мощта на страната чрез своята безкористна преданост, независимо от риска, спасявайки другите. Лоялност, дълг и безкористност." 

 

"Характерът на хората на Русия по всяко време помагаше с чест да се противопоставят на всички, които посягат на страната."

Това заяви руският президент Владимир Путин във видеообръщение по повод Деня на героите на Отечеството.

„Този празник е неразривно свързан с историята на страната. Той отбелязва подвизите както на нашите предци, така и на нашите съвременници - всички, които със своите дела, действия, живот показаха пример за истинска служба на Родината", държавният глава подчертано.

„Героизмът на тези наистина велики граждани на Отечеството, тяхната доблест и смелост отразяват волята и характера на нашия народ. Този характер във всички времена и епохи е помагал и помага да се издържат на най-трудните изпитания, укрепване на независимостта на нашата държава, с чест да се противопоставя на всеки, който се опита да посегне на нашата земя", каза Путин.

Президентът подчерта, че "колкото и жестока и безмилостна да е заплахата, защитниците на Отечеството, войниците, офицерите винаги са проявявали изключителна смелост". 

"Така беше както в битките през 1812 г., така и по фронтовете на Първата световна война, по време на Великата отечествена война", подчерта той.

Работата на лекарите

Путин отделно обърна внимание на важността на медицинската работа.

"Гордеем се с онези, които са умножили и умножават силата и мощта на страната чрез своята безкористна преданост, независимо от риска, спасявайки другите. Лоялност, дълг и безкористност", каза Путин.

Той продължи, че на този ден изказва благодарност към всички съвременници, които за изключителните си дела бяха удостоени с високи държавни награди, званията Герои на Руската федерация, Съветския съюз, ордените на Славата и Свети Георги.

"Много е важно такава приемственост да бъде видяна и разбрана от младите хора, че за тях любовта към Родината, към родната земя, към своя народ да се превърне в надеждна и здрава основа на живота", завърши президентът.

Уважение към героите

Президентът е убеден, че уважението към героичните подвизи на героите на Отечеството в Русия винаги ще укрепва единството на страната, обединявайки хора от различни националности, вероизповедания и възгледи.
 

"В Русия живеят хора от различни националности и религии, възгледи и вярвания, но уважението към героите на Отечеството, към техния подвиг обединява всички ни, дава сила, енергия, желание да вървим напред, укрепва нашето единство. Убеден съм, че така ще бъде винаги", каза Путин.

Героите на победата

"Всеки защитник на Родината по време на Великата отечествена война беше герой, а целият съветски народ показа безпрецедентна смелост и единство", каза Путин.

"Прекланяме се пред онези, които преди 80 години, през декември 1941 г., спряха и победиха врага пред стените на Москва. Прекланяме се пред всички, които доближиха великата Победа, непощадиха себе си, живота си и защитиха нашето Отечество. Всеки един от тях е герой", каза държавният глава.

Путин подчерта, че масовият всенароден героизъм се е превърнал в "непреодолима пречка за врага" по време на Великата отечествена война. 

"Той разби, разби плановете на нашествениците, илюзията, че страната ни може да бъде завладяна. Съветският народ прояви безпрецедентна смелост и единство, сила на духа", каза президентът, цитиран от Cross.bg.

Денят на Героите на Отечеството се чества в Русия ежегодно на 9 декември. Паметната дата е учредена през 2007 г. На този ден се почитат Героите на Съветския съюз и Русия, носители на ордени на Славата и Свети Георги. Датата е насочена към празника на Руската империя - Денят на кавалерите на Свети Георги, който се чества от 1769 до 1917 година.


 

Няма коментари:

Публикуване на коментар