Зима

Зима
Пролет

12 декември 2021 г.

Владимир Путин: Какво е разпадането на СССР? Това е разпадането на историческа Русия, наречена Съветски съюз

Страната е загубила 40% от територията си, приблизително същия производствен капацитет и население 

 

Владимир Путин сподели, че европейските страни са били убедени в разпадането на Русия през 90-те години. 

"16 съставни образувания на Руската федерация обявиха своя суверенитет. Можели това да не бъде забелязано?" попита президентът във филма „Русия. Най-нова история“ в ефира на канал „Русия-1“.

Той подчерта, че е "виждал такива карти" в Европа, в които Русия е разделена на няколко независими държави. 

„Но въпросът не е дори в картите, а във факта, че в разговорите с някои от моите колеги – няма да споменавам име сега, защото човекът не ми даде право да говоря за това публично, – но един от колегите ми, президентът на една от източноевропейските държави на една от срещите с мен, направо каза, че за нас, в Европа, не стои въпросът дали Русия ще рухне или не. Ние вярвахме, че това е неизбежно. Единственият въпрос кога ще се случи и какви ще са последствията за самата Русия, за нейните съставни части и за околния свят, като се има предвид, че Русия все още е голяма ядрена сила“, предаде Путин думите на колегата си. 

„Ето такива бяха настроенията и явно основания за такива настроения все пак ние сме давали, за съжаление, към онзи момент”, каза държавният глава.

На въпроса в какво се превърнал лично за него разпада на СССР той отговори: „В същата трагедия както за огромното мнозинство от гражданите на нашата страна. В крайна сметка какво е разпадането на Съветския съюз? Това е разпадането на историческа Русия, наречена Съветски съюз." Той припомни, че страната е загубила 40% от територията си, приблизително същия производствен капацитет и население. 

"Превърнахме се в напълно различна държава. И това, което бе натрупано за хиляда години, до голяма степен бе загубено", добави Путин. 

Държавният глава подчерта, че с разпадането на съюза „25 милиона руснаци внезапно се озоваха в чужбина, в републиките на бившия СССР, които получиха независимост и суверенитет“. 

"За тях (републиките) това може би е добре, но за хората, които не се озоваха доброволно в чужбина, това със сигурност е лошо. За тях беше невъзможно да се върнат, да се съберат с близките си. За тях нямаше работа, постоянно местоживеене. Това е голяма хуманитарна трагедия, без никакво преувеличение“, обясни Путин.


Няма коментари:

Публикуване на коментар