Зима

Зима
Пролет

12 декември 2021 г.

Рицарите на свирката от кръг "Симитли" издухаха АМ "Хемус"

За този кръг ще се говори все по-често, а значението и обхватът му ще бъдат разисквани в разследването на аферата с източените милиони от строителството на АМ "Хемус" 

 

Белият симид, който според различни краеведи е дал името на популярния напоследък град Симитли, със сигурност може да стане символ на възникналия в този регион кръг от съмишленици - търсачи на хляба мекото и на работата лекото. 

За този кръг ще се говори все по-често, а значението и обхватът му със сигурност ще бъдат разисквани в сърцевината на разследването на аферата с източените милиони от строителството на автомагистрала "Хемус".

Ледът се пука, господа съдебни заседатели!

Схемата, по която са източени близо 60 милиона лева държавна пара за строителството на "Хемус" започна да се разплита с ареста на 42-годишния международен съдия по футзал Борислав Колев. Роденият през 1979 г. Колев, освен че има бляскава кариера в спорта, е бивш старши инспектор в отдел "Ревизии", дирекция „Контрол“ на ТД на НАП-София. По-интересното е, че Колев е зарязал дейността по контрол на приходите, за да се превърне в куриер на източените милиони.

Въпросът "къде са отивали милионите" би трябвало да е основен в продължаващото разследване на ГДБОП. Преди окончателния отговор на питането обаче, известна светлина върху покритата с тъма неизвестност хвърля градът, носещ името на онзи мек и вкусен симид. Разположеният върху 20 минерални извора Симитли се оказва привлекателен за бизнес-размаха на бившия НАП-аджия и съдия по футзал Борислав Колев. Тук той регистрира през октомври 2019 г. фирмата "Струма Ар Ей" ООД, която ще се озове в центъра на разследването в началото на декември 2021 година. Фактите, оповестени от МВР, сочат, че това е фирмата, чрез която Колев е изтеглил 53 млн. лв. държавна пара, отредена за строителството на автомагистрала "Хемус".

Защо Симитли се оказва предпочитан за старта на новия бизнес на Колев? Отговорът се крие в поредицата от случайни на пръв поглед съвпадения - съдружник на Колев в регистрираната в града на 20-те минерални извора "Струма Ар Ей" ООД е Велислав Христов Миленков, също футболен съдия. Оказва се, че съдружникът на Колев е случил с чичо - това е кметът на Симитли Апостол Стефанов Апостолов.

Той пък е щастлив баща на депутата от ГЕРБ Стефан Апостолов, който освен отговорността на народен представител, излъчен от средите на бившите управляващи, също е рефер от българското футболно първенство. Въобще Апостолови са положили основата на една истинска династия на реферите в Симитли, привличащи около себе си и носители на арбитърската свирка от София, каквито са и Борислав и брат му близнак Иво Колеви (на снимката).


Основоположникът на симитлийската реферска династия Апостол Апостолов, известен с прозвището Поли, освен с кариерата си като съдия и дългогодишен кмет, е известен и с поредицата скандали и побои, в които е замесен. Най-сочният от тях бе от 2016 г., развил се по време на празненство в симитлийското село Черниче. Тогава шефът на строителния консорциум "Агромах" Методи Бачев шашардиса присъстващите с твърдението, че кметът на Симитли е имал интимни отношения с тогавашния премиер Бойко Борисов (на снимката).


Скандалният строителен предприемач не продължи с разкритията си, а през февруари 2020 г. тази възможност окончателно се изпари, след като неочаквано Бачев почина от инфаркт след лека операция в "Пирогов". Приживе обаче той принадлежеше към симитлийската династия на предприемачи и рефери, с консорциума си "Агромах",  за когото прокуратурата изнесе факти, че чрез кухи фирми е ощетил бюджета с 14 млн. лева. Пак от строителство.

Запознати с източването разкриха, че за тази цел Бачев създал фирма с подобно име "Агромах Холидей", през която преди да изпадне в ликвидация са взети около 3,8 млн. лева, платени по обществена поръчка за строителни дейности по пътната отсечка Кърджали – Подкова. Фирмата получила парите, след като първият получател и страна по договора за строежа "Инфраструктурна компания", участвала в цесия и е прехвърлила вземането си от АПИ на фирма "Индустриални инвестиции". "Индустриални инвестиции”" пък после прехвърлила вземането на "Агромах Холидей", със собственик е "Агромах”. Плащането минало през три фирми, ликвидираната "Агромах Холидей" не го отчела финансово, и в крайна сметка парите потъват нейде.

Подобна е схемата и за източване на пари от "Хемус". И макар че Бачев вече не е сред живите, делото му продължава да живее чрез продадената на друг собственик негова фирма "Бул Строй Груп ИГ” ЕООД, която според разследването е използвала фирми-бушони за прехвърлянето на милиони левове, предназначени за строителството. После те били теглени и предавани на Борислав Колев, сочат оскъдните данни от разследването.

Очевидно играчите в схемата, са знаели много добре къде да центрират финансовите си пасове и кой в крайна сметка държи арбитърската свирка. И никак не са случайни стремглавите възходи на страничните им на пръв поглед кариери - било в реферството, било в строителството. Това е ставало под благосклонния поглед на кметове, депутати и бившия премиер Бойко Борисов, късал менискуси по футболни мачове и обиколки на магистрали. И особено по прословутите 22.749 нови километра на автомагистрала "Хемус" и бъдещото й продължение, откъдето само на първо четене са източени 53 млн. лева... 


Румен Савов,  Paragraph22.bg

Няма коментари:

Публикуване на коментар