Зима

Зима
Пролет

21 декември 2021 г.

Владимир Путин: Западът оцени неправилно изхода от Студената война

"Въоръжени конфликти, кръвопролитие - това изобщо не е нашият избор. Искаме въпросите да се решават с политически и дипломатически средства, но да имаме ясно формулирани правни гаранции." 

 

Руският президент Владимир Путин днес обвини Запада за ескалацията на напрежението в Европа, като каза, че Западът е оценил неправилно изхода от Студената война, предаде Ройтерс.

Пред висши военни Путин заяви, че Русия ще отговори "адекватно" на всяка западна агресия и ще продължи да развива армията си.

"Понякога човек си задава въпроса - а защо те правят всичко това в тези условия? Това не е ясно. Мисля, че от еуфорията покрай победата в т.нар. студена война. И поради погрешна, невярна оценка на ситуацията в този момент и поради неграмотен, некоректен анализ на възможните развития", цитира ТАСС думите на Путин.

"Това е причината. Просто няма други причини", каза той.

Освен това руският президент допълни, че страната му е готова да предприеме военно-технически мерки в случай на приближаване на НАТО до нейните граници: "В случай на продължаване на явно агресивната линия на западните колеги ние ще предприемем адекватни военно-технически мерки, на неприятелските действия ще реагираме твърдо." Путин подчерта, че Русия има "пълното право" да постъпи така.

Руският президент изтъкна, че се надява на конструктивни преговори със САЩ и НАТО по исканията на Москва за гаранции за сигурност, когато вече са налице знаци, че Западът е готов да работи по въпроса. И заяви, че предложенията не са ултиматум, но Русия няма накъде да отстъпва по отношение на Украйна, която според Кремъл никога не трябва да се присъедини към НАТО или да приеме оръжия и войски на алианса.

"Въоръжени конфликти, кръвопролитие - това изобщо не е нашият избор. Ние не искаме такова развитие на събитията. Искаме въпросите да се решават с политически и дипломатически средства, но да имаме поне ясни, разбираеми, ясно формулирани правни гаранции", каза още руският президент.

Русия е струпала десетки хиляди войници на границата с Украйна, като настоява НАТО да откаже да приеме бившата съветска република за член и да гарантира, че пактът там няма да разположи нито оръжия, нито войски.

По време на същата среща руският министър на отбраната Сергей Шойгу заяви, че Съединените щати са разположили около 8000 войници в близост до руските граници и заедно със съюзниците от НАТО често извършват полети със стратегически бомбардировачи в близост до Русия.

"Опитите на НАТО да привлече украинската армия в действията на пакта представляват заплаха за сигурността", заяви Шойгу.





Няма коментари:

Публикуване на коментар