Зима

Зима
Пролет

7 декември 2021 г.

При свръхрегулация - пишман администрация

Армията от хрантутници около държавната софра се възпроизвежда и набъбва като инструмент на дълбоката държава 

 

Синдикатите щели да палят протести, ако новият кабинет пристъпи към шокови съкращения в администрацията. 

Вдигнали мерника на бъдещия финансов министър Асен Василев, който първо заяви свиване на разходите за персонал с 10%, а после "надгради" намерението си с още 15 процента. 

Съкращаването на 30 000 души щяло доведе дотам "съвсем да останем без държава" и да напомпа безработицата. Всъщност, трябвало да се направи точно обратното - да се назначат няколко хиляди нови чиновници, понеже държавните институции страдали от тежък недостиг на кадри. И когато някой се чудел защо в страната не се спазват иначе добрите трудови разпоредби и закони, да си знае урока - защото няма кой да отиде на място и да проверява!

Бравос, за държавата не знам, но поне не сме останали съвсем без синдикати. Да разбираме ли обаче, че извън учрежденията тези хора не могат да работят каквото и да било друго нещо? Последните доклади за състоянието на администрацията сочат, че чиновничеството и бюджетните разходи за издръжката му продължават да растат - необратимо и главоломно. Пише още, че електронизацията и намаляването обема на работа не водят до съкращаване на чиновниците. А пък обучението им изобщо не води до повишаване на тяхната квалификация.

Ако така ще бъдат ометени хилядите калинки от управлението на ГЕРБ, чиито заплати бяха раздути целенасочено - приветстваме. Армията от хрантутници около държавната софра се възпроизвежда и набъбва като инструмент на дълбоката държава, в която всички останали граждани са просто досадни натрапници.

Нещо повече - в очакване на електронното правителство в бюджетните прогнози трябва да залегне поне двойно съкращаване на държавната администрация. Ако 15% са музика за ушите, 30% би била музика за душата. Паралелно предвиденото свръх регулиране трябва да бъде максимално свито, защото дивият формализъм е хранителна среда за нищоправене, тормоз и корупционни схеми.

Да не стане обаче още веднъж така, както обикновено се случват нещата в милата ни татковина - по модела на храбрия войник Швеик: "Какво трябва да направиш, за да арестуваш 10 школника? Арестуваш 20 и освобождаваш 10!"

Чунким не знаем какво жадуват коалиционните партньори, ако пратениците им в изпълнителната власт се развихрят безконтролно в поверените им министерства...


 Огнян Стойчев, Banker.bg

Няма коментари:

Публикуване на коментар