Зима

Зима
Пролет

22 декември 2021 г.

Шест причини да стоите в нездравословни връзки

Защо не напускате токсичната си връзка, въпреки че не се чувствате добре и не сте щастливи?

Много хора избират да продължат да съществуват в нездравословни, токсични връзки, които ги правят нещастни, влияят зле на здравето и психиката им, спират ги в емоционалното им развитие и продължаване напред. 

Дори невинаги човек осъзнава, че се намира в такава връзка. Чувства се уседнал. Има доверие на партньора си. Повтаря си, че е намерил сродната си душа и че му е предопределено да бъде с този човек. Чувства се длъжен да остане с него по една или друга причина. Няма смелост да започне всичко отначало.

Причините да си повтаряте, че сте добре така и че нямате нужда от промяна в любовния си живот са много. В такива случаи дори човек е склонен да изопачава истината, заблуждавайки се, че прави правилния избор. Започва да оправдава половинката си за вредните му/ѝ действия. Повтаря си: „Той е просто приятел с бившите си.“, „Той се напива така, само когато излезе с приятели.“, „Той ревнува толкова силно, само защото ме обича.“, „Той не ме контролира, а е загрижен за мен.“

Токсичните и нездравословни отношения могат да се проявят по много начини във връзките. Изборът да останете в такива и други подобни връзки, угнетени с негативна енергия, е ваш. Извиненията могат да са много, но те не отменят факта, че предпочитате да търпите нещастието, вместо да преследвате щастието.

Кои са причините, които карат човек да продължава да се залъгва, че се чувства комфортно в нездравословна връзка?

1. Лъжете себе си.

Когато отричате очевидното, лъжете само себе си, никой друг. Всъщност не се нуждаете от партньор, а от щастие, което само вие можете да си подарите, като прекратите токсичната връзка. Лъжите, които си повтаряте и които повтаряте на хората около вас, имат за цел да ви убедят, че наистина сте добре. Само че това ще ви доведе до пълно отчаяние с времето. Колкото по-дълго трае тази заблуда, толкова по-трудно става да се изправите срещу истината и да се сблъскате с нея.

2. Мислите, че ще го промените.

Това е една от най-големите заблуди и грешки, които можете да допуснете. Да вярвате, че някой ще се промени само заради вас без той самият да го иска е нещо, което ще ви държи в капана на нещастието завинаги, ако останете в тази връзка. Вместо да живеете във фантазиите си и в представите за това какъв искате да е партньорът ви, а не какъв е в действителност, можете да изживеете щастието в друга, хармонична връзка.

3. Чувствате се недостойни.

В основата на търпението на връзка, която не ви прави щастливи, се корени недоверието в себе си, чувството за неадекватност или липсата на достойнство. Ако се чувствате недостойни да бъдете нечий партньор, това ще ви държи към настоящия като удавник за сламка. Ще си повтаряте, че заслужавате това и нищо повече. Това и ще получите. Не трябва да допускате, че не заслужавате повече, напротив. Когато осъзнаете, че всъщност заслужавате много повече от това ще ви е по-лесно и да го получите – защото ще сте готови да заявите, че го желаете и търсите.

4. Имате ниско самочувствие.

Ниското самочувствие често е резултат от срам. Срамът идва от неувереността в себе си и от това, че се чувствате оковани, без мнение, без способност да изразявате себе си. Ако не се чувствате удовлетворени от връзката си, но продължавате да стоите в нея, самочувствието ви ще продължава да дълбае земята. Все повече и повече ще се чувствате недостойни да получите онова, което заслужавате.

5. Не сте независими.

Трудно е човек да си признае, че е зависим от партньора си. Това е може би най-трудното признание, което никой не иска да си даде сам на себе си. Зависимият човек се затруднява да разпознае себе си в цялостната картина на връзката. Чувства се непълноценен, ако е сам. Затова и предпочита да търпи нещастието вместо да продължи напред към търсене на хармония.

6. Емоционално недостъпни сте.

Една от възможните причини да продължавате да стоите във връзка, която е нездравословна и не ви прави щастливи, е невъзможността да отдадете напълно сърцето си. Може ви е трудно да си признаете, че не можете да допуснете някого близо до себе си, но има вероятност това да е така. Не сте готови да признаете чувствата си или липсата на такива, затова държите връзката си в плитчина. Тази плитчина обаче не носи щастие, а само депресия, тревожност, емоционална изолация.


Az-jenata.bg

Няма коментари:

Публикуване на коментар