Зима

Зима
Пролет

17 декември 2021 г.

Коалиция "Ток и жица"

Енергетиката се оказа първият изпит, който новото мнозинство ще трябва да вземе


 

Голяма част от новите депутати разбраха буквално какво става, когато бръкнеш с двата пръста в контакта. Удря те ток, дори да си подготвен за това. 

Още в първият пленарен ден на новото Народно събрание темата за енергетиката, която по принцип е доста сложна и малцина депутати наистина разбират от нея, се стовари с гръм върху младите и напористи представители на "Продължаваме промяната". Това беше очаквано, но се оказа изненадващо. Опитът в частния сектор, ИТ сферата, предприемачеството и т.н. се оказаха недостатъчни за мръсната политическа игра и множеството зависимости в енергетиката. И съвсем неусетно мнозинството на четворната коалиция бързо падна в капана на ГЕРБ с мораториума. Дори от БСП със столетния си опит се удавиха във вълната от популизъм, и то въпреки красноречивите подсказки от страна на ДПС - "подлагат ви бананова кора".

Но сега сериозно. Случилото се тези дни в парламента по въпроса с енергийните цени показа, че коалицията е стабилна, макар и не много добре стикована и ориентирана. Бързото окопитване след създалия се хаос обаче може да е сигнал и за бързи действия, които наистина да стабилизират сектора. От такива има крайна нужда след пропуснатите почти 10 години кражби и безхаберие. Именно това ще е първото и може би най-важно изпитание за правителството на Кирил Петков.

Провали ли се с цените на тока, парното и водата, каквито и обещания за нулева корупция да се дават, каквито и електрони услуги да се лансират и колкото и да се говори за съдебната реформа и прокуратурата - българинът трудно ще чуе. Сметките ще кънтят в главата му и ще говорят много по-силно и разбираемо.

 

Capital.bg

Няма коментари:

Публикуване на коментар