Зима

Зима
Пролет

18 януари 2022 г.

Калин Тодоров: Първият сериозен трус в правителството ще бъде още на 22 януари

“Правителството има много силен противник и трябва да действа изпреварващо - преди него. Досега не го прави.” 

 

“Посрещнах създаването на “Продължаваме промяната” и на коалиционното правителство с огромни надежди. Мисля, че огромни надежди имаха и повечето хора в България. Затова ми се струва, че първата грешка, която допуснаха е, че създадоха свръхочаквания.”

Това каза пред Лили Маринкова в студиото на ФАКТИ журналистът и писател Калин Тодоров.

“Погрешно е да се смята, че това правителство има 100 дни толеранс - то няма 100 толеранс. За разлика от други държави, ние се отърсваме от едно гибелно 12-годишно управление. Затова хората нямат нито време, нито желание да чакат и няма да чакат. Няколкото колебливи хода на правителството и няколкото проявени очевидни бездействия по сериозни въпроси, за мен започнаха да разклащат доверието в него. Разбира се, те могат да наберат темпо”, смята още той. 

“В мен се създаде впечатлението, че основните приоритети на правителството са номер 1 - COVID-19, номер 2 - Северна Македония и номер 3 - цената на тока. Това не са най-важните проблеми на България в момента. Доверието на това правителство се гради главно върху това, че то обеща да изпълни исканията на протеста, а те не бяха такива. Те бяха, че първо, ще бъде разкрита цялата истина за управлението на ГЕРБ и състоянието на държавата в момента. Второ, ще се даде импулс на съдебната реформа”, коментира Тодоров.

“Служебното правителство свърши много повече в тази посока, отколкото тези момчета сега за 50 дни. Служебният премиер Янев излъчваше повече авторитет от сегашния, който фактически има цялата власт в държавата”, допълни журналистът.

“Смятам, че властта трябва да действа бързо и изпреварващо”, посочи той.

“Това, за което вероятно не си дават сметка е, че срещу тях има много сериозен противник, консолидиран противник, противник от две много здраво организирани партии - ГЕРБ и ДПС. Първо, те са значително по-опитни в политическите игрички и второ, за съжаление, лека-полека харизмата на Бойко Борисов в крайните кътчета на България започва да се възражда. Освен това те държат прокуратурата и основните средства за масова информация”, смята Тодоров.

“Правителството има много силен противник и трябва да действа изпреварващо - преди него. Досега не го прави”, допълни писателят.

Според Калин Тодоров вече трябваше да бъдат “извадени скелетите” от енергетиката. “Ние не знаем какво се случва в енергетиката. Нямаме никаква представа какво се случва в “Булгаргаз”, смята той. 

“Тримесечният мораториум е много сериозна грешка и още напролет може да изяде главата на правителството”, каза още журналистът.

Според него правителството не бива да оставя на ГЕРБ или ДПС да подемат инициативи, които само то трябва да предприеме, нито пък е редно “Възраждане” да бъде оставено да яхва страховете на хората по отношение ваксините”, посочи той.

Калин Тодоров коментира и посещението на премиера Петков в Северна Македония. “Присъствието на Северна Македония в Европейския съюз не е най-приоритетната задача на България, тя е най-приоритетна задача на Северна Македония, може би на САЩ, може би дори на ЕС. За България обаче това не е така. Ние имаме ясни ориентири, ясно сме заявили какво искаме от тях, какво би смекчило нашата позиция и би следвало да изчакаме и да видим дали ще го изпълнят”, коментира той.

“За САЩ е много важно Северна Македония да влезе в ЕС сега и веднага. За България обаче не е точно така. Очевидно е, че правителството е подложено на много сериозен натиск, че трудно може да се противопостави, но съвсем не мисля, че беше толкова необходимо - въпросът за Македония можеше да почака, правителството има да решава по-сериозни въпроси”, допълни Тодоров.

Според журналиста не може да се каже, че оставката на Сотир Цацаров е постижение. “Той просто ги изпревари. Подаде оставката си ден преди да стане ясно, че се отнема допуска му до класифицирана информация”, посочи той и обясни, че събитията от естеството на казусите “КТБ” и “БТК” трябваше да са основанието на отстраняването на Цацаров.

“Според мен първият сериозен трус в правителството ще бъде още на 22 януари, когато ще се проведе Конгресът на БСП, ако се проведе тогава. Създава се много сериозен властови проблем, защото не е обяснимо как г-жа Нинова, в оставка, разчиства един след друг политическите си опоненти. Ако в БСП се разгули братоубийствена борба и не се възстановят нормите на колективно управление на БСП, това ще разклати сериозно самото правителство”, посочи той е края на разговора.


Няма коментари:

Публикуване на коментар