Зима

Зима
Пролет

23 януари 2022 г.

Лоши новини за Бентлитата и Калинките

Ха дано турят някакъв ред в това корупционно блато, макар че вероятността за побългаряване на всичко смислено е неизменна... 

 

Агроведомството работи по вариант за въвеждане на таван върху евросубсидиите за земя в размер на 100 000 евро. 

Парите, които останат, ще се преразпределят към малки и средни фермери, обработващи до 6500 декара. Контрата ще е у 200-300 едри фермери, зинали с най-широкото гърло за евро финансирането в земеделието. Това съобщи аграрният заместник-министър Момчил Неков, а заложеният таван на субсидиите е вписан в коалиционното споразумение на управляващите и е тройно по-нисък от този по досегашния програмен период.

И в други страни в ЕС до 10% от фермерите получават около 80% от европарите в земеделието, но Брюксел показва воля да сложи спирачка на новите агромилионери. Как ще бъде приложено у нас е отделен въпрос - всичко било засега на равнище разчети, предстоят срещи с браншовите организации и може да има допълнителни промени. Работело се и по вариант част от спестените чрез снижаване на тавана средства да се изплащат за т.нар. обвързана подкрепа, която смята помощта според произведеното и продаденото. Както и по механизъм, по който Фонд "Земеделие" да гарантира пред търговски банки кредити по фермерски проекти.

Преди няколко месеца новият шеф на фонд "Земеделие" Борис Михайлов увери на свой ред, че "времето на безотговорност отмина". А чиновниците щели да "излязат от анонимност" в опит за спиране на корупционните практики. Михайлов обеща фондът да стане "служител на дребните фермери", които не могат да си позволят адвокатите, консултантите и счетоводителите на едрите в бранша. И за кой ли път чухме, че е "недопустимо България да внася редица земеделски продукти - от ябълката до чесъна, след като в недалечното минало е изхранвала Източна Европа, а сега 200 села са пусти и заличени".

"Няма да скрия от вас, че в структурите на фонд "Земеделие" работят немалко хора, които живеят в средните векове и се мислят за феодали, а на бенефициентите гледат като на крепостни селяни. Обръщам се към земеделските стопани, за да ги уверя, че тези служители вече са предупредени и ще се разделим с тях и ще отидат в бюрата по труда, ако продължават с този тип поведение. Практиката през последните поне 15 години показва, че почти всички нови шефове на ведомството декларират прозрачност, ден на отворените врати и лесна връзка с администрацията, но фермерите твърдят че това реално не се случва", каза Михайлов.

За цялото ни евро членство аграрното министерство едва ли е изпуснало дори за миг първото място откъм политическа корупция, обръчи и схеми. Та нали от онази Калинка с фалшивата диплома начело на фонд "Земеделие" усвоихме нарицателното "калинка", което може спокойно да бъде признато за дума на десетилетието. И нали една аграрна министърка на ГЕРБ предложи "да се придържаме, че нямаме такива измами и всичко е наред, защото иначе и това финансиране ще ни спрат. Сега да се хвалим какви измамници сме - утре нали ще кажат: Значи не трябва да получавате тази помощ!"

Ха дано турят някакъв ред в това корупционно блато, макар че вероятността за побългаряване на всичко смислено е неизменна. Особено когато става въпрос за бизнес с гарантирано високи приходи, процент от чийто лъвски пай се разпределя чинно по вертикала. Колко години шества безметежно публичната тайна, че проектите минават само ако си платиш. Откога е налице консенсус, че гарантираните от и в полза на ГЕРБ отчисления достигат 40%, с които се пълнят офшорни сметки и чекмеджета. 

Защо чиновниците са се държали така ли? Ами защото знаят, че са защитени и безнаказани. Ако знаеха, че едно оплакване от фермер може да им коства държавният пост и пенсията плюс присъда с конфискация, щяха да се замислят. Ама надали!


Огнян Стойчев, Banker.bg


Няма коментари:

Публикуване на коментар