Зима

Зима
Пролет

7 януари 2022 г.

Противовесът на НАТО се задейства

През всичките тези 30 години на Запад гледаха на ОДКС като на „мъртъв лъв“. А лъвът се оказа, че е бил само в зимен сън... 

 

Опитът за дестабилизиране на Казахстан – най-голямата държава в Централна Азия – неочаквано за европейския лаик, изведе на политическата сцена Организацията на Договора за колективна сигурност – ОДКС (Collective Security Treaty Organization / CSTO). 

Става дума за военен алианс от шест постсъветски държави: Армения, Беларус, Казахстан, Киргизия, Русия и Таджикистан. Създаден още преди 30 години с цел „укрепване на мира, международна и регионална сигурност и стабилност“ ОДКС за пръв път в своята история показва действия.

Според устава на организацията, решението да се въведат войски в една или друга държава от ОДКС, се приема колегиално, по молба на ръководителя на държавата, където е реализирана външна агресия. Протестите в Казахстан първоначално носеха социално-икономически оттенък и се характеризираха като вътрешни. Със зашеметяваща скорост обаче се превърнаха в неконтролируеми погроми с политически изисквания. Много бързо стана ясно, че сценарият идва от вън. В частност, „мирните протести", които в действителност са бунтове се координират от небезизвестния канал NEXTA, който се намира под външното управление на спецслужбите на Полша и по-рано използван за координация на метежите в Беларус. (Платформата NEXTA дори промени своето лого, добавяйки му флага на Казахстан).

На свой ред, президентът на Казахстан – Касим-Жормат Токаев, публично заяви, че уличните престъпници, които окупират градските администрации и полицейски управления, а също така убиват полицаи и военни, са „терористични банди“, преминали през „подготовка в чужбина“. По този начин, чуждестранната инвазия в централно-азиатската република, беше официално обявена. 

„В тази връзка, основавайки се на договора за колективна сигурност, днес се обърнах към ръководителите на държавите от ОДКС, с молба да помогнат на Казахстан в преодоляването на тази терористична заплаха“, каза Токаев.

По последна информация, сред редиците на метежниците, се открояват добре обучени бойци от радикални формирования, които активно действат на територията на държавите от Близкия Изток, най-вече в Афганистан. Очевидно е, че ако подобна терористична заплаха не бъде прекъсната в Казахстан, то тя ще плъзне по цялото евразийско пространство, включително на територията на държавите от ОДКС. В резултат, щабът на ОДКС се съгласи в Казахстан да влязат мироопазващи сили, наброяващи 3600 военнослужещи. В състава им влизат военни от Армения, Беларус, Киргизия, Русия и Таджикистан.

По този начин, мироопазващата операция на ОДКС се явява не само законна от гледна точка на вътрешните законодателства на държавите участнички в организацията, но единствена възможна, отчитайки, че първите часове на противопоставяне на казахстанските сили с бойците, показаха, че силата е на страната на терористите.

Задачата на силите на ОДКС е обявена – осигуряване на сигурността на инфраструктурните обекти – летища, гари, административни сгради, нефто- и газохранилища, болници и други. Благодарение на тази помощ, стотици военнослужещи ще бъдат насочени за участие в контратерористична дейност.

Също така трябва да се отбележи, че разполагането на силите на ОДКС в Казахстан се превърна в „студен душ“ за НАТО. Очевидно е, че ОДКС е създаден като противовес на Североатлантическия Алианс, но всичките тези 30 години на Запад гледаха на ОДКС като на „мъртъв лъв“. А лъвът се оказа, че е бил само в зимен сън.


Андрей Исмагамбетов, Fakti.bg

Няма коментари:

Публикуване на коментар