Зима

Зима
Пролет

16 януари 2022 г.

Проф. Дарина Григорова: Реална заплаха за нас са ракетите със среден обсег

"България може да бъде миротворец на Балканите. Ако се стигне до напрежение в Украйна, да не участваме в него, а да предложим площадка за преговори." 

 

"По време на преговорите със САЩ Русия постави реалистични теми като тази за ракетите със среден обсег. 

С договора за тези ракети започна разоръжаването в съветско-американските отношения през 1987 година. Тогава САЩ унищожиха ракетите си, които покриваха европейската част на Съветския съюз, а Съветският съюз - ракетите, които покриват Европа. САЩ и Русия излязоха от този договор, вече няма правна рамка, която да защитава. Това е апел към Европа, САЩ са недосегаеми, защото са отвъд Океана. Източна Европа става мишена и НАТО може да я превърне в мишена, а ЕС да я превърне в заложник."

Това коментира пред БНР проф. д-р Дарина Григорова от Софийския университет.

Според нея предложението на Русия НАТО да се върне към границите си отпреди 1997 година е юридически невъзможно.

"Компромис за влизане на Украйна и Грузия в Алианса обаче е възможен. Ракетите със среден обсег са опасни за нас. Алтернативата "Столтенберг" от ноември 2021 година е истинският ултиматум. Русия отговаря на него с острите изказвания на висши руски дипломати, такъв език досега не е имало."

Тя посочи, че Русия има интерес да се спазват Минските споразумения - Украйна да се запази като федерална държава и да се уважават автономиите на съответните области, защото тя е многонационална.

Проф. Григорова подчерта, че заради специфичната ситуация европейските лидери могат да заемат по-различна позиция в сравнение със САЩ, защото "в случая Европа е заложникът, САЩ е отвъд Океана. За да има сигурност Европейският съюз, трябва да е с Русия".

"България може да бъде миротворец на Балканите. Ако се стигне до напрежение в Украйна, да не участваме в него, а да предложим площадка за преговори. Можем да го направим, стига да има политическа воля. Това ще увеличи и възстанови доверието на обществото във властта."

По темата "РСМ" проф. Дарина Григорова посочи, че по време на визитата си в Скопие премиерът Кирил Петков ще се съобрази с позицията, потвърдена и от Консултативния съвет за национална сигурност. 


 

Няма коментари:

Публикуване на коментар