Зима

Зима
Пролет

22 януари 2022 г.

Кръстоносният поход на Роман Абрамович срещу "Хората на Путин"

Книгата, за разлика от повечето книги за Путин, фокусирани изцяло върху неговата личност, изгражда образа му на държавник през историите на неговите приближени 

 

Дали Роман Абрамович е купил футболния клуб "Челси", за да увеличи престижа на Русия и да засили влиянието ѝ в Обединеното кралство, или просто за да създаде отбор от световна класа? 

Дали е близък съюзник на Путин, негов васал или независим руски магнат и бивш губернатор? 

Въпрос на гледна точка... и на добри адвокати.

В края на декември "Харпър Колинс" и Абрамович постигнаха извънсъдебно споразумение, по силата на което британското издателство се извини на руския олигарх и се съгласи да промени свързани с него пасажи в книгата "Хората на Путин" на журналистката Катрин Белтън. В противен случай щеше да се стигне до шумен съдебен процес във Висшия съд на Лондон, който според британската преса често отсъжда в полза на ищците при дела за клевета. Абрамович не е претендирал за обезщетение, но е поискал издателството да направи дарение за неназована благотворителна организация като част от споразумението. В книгата от 2020 г., която предстои да излезе тази година на пазара и на български език, Белтън, британска журналистка, бивша кореспондентка на "Файненшъл таймс" в Москва, а сега специална кореспондентка на Ройтерс, разказва за хората от близкото обкръжение на президента Владимир Путин.

Тя описва как руският президент дърпа конците в система на управление, в която доминиращи фактори са бивши агенти на КГБ, издигнали се след идването на власт на Путин през 1999 г. до висши управленски постове и работещи съвместно с организираната престъпност. Авторката твърди, че хората на Путин източват пари от държавни предприятия и с тях захранват черна каса, която се използва за личното обогатяване на самия президент и на неговия кръг, както и за стратегически операции като подкупване на чуждестранни политици или други механизми за засилване на авторитета на Русия и за оказване на влияние върху световната политика. 

Адвокатите на Абрамович претендираха, че книгата е клеветническа, защото в нея пише например, че олигархът е купил "Челси" по лично нареждане на Путин, за да си проправи път в британското висше общество и по този начин да защитава интересите на Кремъл на острова. Негов говорител заяви, че за разлика от събитията, за които се разказва в книгата, амбицията на Абрамович в "Челси" винаги е била ясна и прозрачна: да създаде отбор от световна класа. "Доволни сме, че "Харпър Колинс" и авторката се извиниха на г-н Абрамович и се съгласиха да редактират книгата, като премахнат няколко неверни твърдения."

Издателството вече е готово с поправките, става ясно от документ, с който се запозна БТА. Те варират от смекчаване на категорични констатации (с добавяне на думи като еди-кой си "твърди, че", "според слухове" и т.н.) до заличаване на цели изречения и добавяне на изявления на говорител на руския милиардер. В редактираната версия е заличена например част от изречение, свързана със сложните отношения между Абрамович и друг руски олигарх, Борис Березовски, превърнал се впоследствие в отявлен критик на Кремъл. В изтритата част от фразата се казва, че Абрамович е надхитрил своя съдружник Борис Березовски и му е превзел бизнес империята. Подчертава се още по-категорично, отколкото в първоначалния вариант, че Березовски е наречен "неблагонадежден свидетел" от съдийката по делото, което Березовски заведе срещу Абрамович с твърдението, че Абрамович го е принудил да продаде на безценица акциите си в петролната компания "Сибнефт" и алуминиевата "Русал". Премахнато е и твърдението, че на доведения син на съдийката са били платени близо 500 000 британски лири, за да представлява Абрамович в ранната фаза на делото.

В главата, озаглавена саркастично "Лондонград", Белтън разказва за потока от руски пари, голяма част от които със съмнителен произход, към британската столица. В първото издание авторката нарича руските магнати в Лондон "васали на все по-авторитарната и клептократска държава на Путин". В редактираната версия думата "васали" е заменена със "заложници". В първото издание се казва, че Абрамович е купил футболния клуб "Челси" по заповед на Кремъл, за да увеличи влиянието на Русия в световната футболна федерация ФИФА, която по-късно избра Русия за домакин на световното през 2018 г., както и за засилване на престижа на страната не само в очите на британския елит, но и на обикновените хора. В новото издание ще пише, че това са само неподкрепени с доказателства твърдения и се дава повече гласност на говорител на Абрамович, който мотивира сделката като изцяло бизнес ориентирана.

В главата, посветена на предполагаемото руско влияние върху бившия президент на САЩ Доналд Тръмп, е премахнато изречение, в което се твърди, че Абрамович е вечерял неколкократно с дъщеря му Иванка Тръмп и съпруга ѝ Джаред Къшнър в Ню Йорк, последвано от цитат на бивш близък съдружник на олигарха, според когото Абрамович е бил изпратен там, за да оказва влияние. Дори с направените поправки "Хората на Путин" остава силно критична към обкръжението на руския президент. Книгата, срещу която бяха заведени няколко дела от руски олигарси, се отличава с това, че за разлика от повечето книги за Путин, фокусирани изцяло върху неговата личност, изгражда образа му на държавник през историите на неговите приближени. Изумителна история за власт, пари, семейственост и вражди, разказана от първо лице от хора от неговото обкръжение, изпаднали в последствие в немилост и избягали в чужбина, от други хора, работили пряко или косвено с кръга около Путин и въз основа на личните наблюдения и интервюта на авторката.

Роман Абрамович

 

Любомир Мартинов, БТА

Няма коментари:

Публикуване на коментар