Зима

Зима
Пролет

1 януари 2022 г.

След свободата ни отнеха и новогодишната заря!

За такива случаи мъдрият български народ е рекъл: всичко Мара втасала, само не се сресала...

 

 

Пандемията дава тежки отражения върху човешката психика. Това е известно, и всеки преболедувал, пък и всички останали могат да го потвърдят.

Бедата е, че психически деформации, които не са свързани с Ковид, се наблюдават и на ниво държавно управление и администрации.

Преди Коледа например станахме свидетели на опита да Европейската комисия отново да ни качи на шейната на политическата коректност, с препоръката да избягваме споменаването на Коледа, Рождество Христово, Санта Клаус и прочие пропити с християнска традиция названия в празничното ни общуване. Както препоръча Урсула фон дер Лайен да сме заменяли Коледа със словосъчетанието "празничен сезон".

Честно казано, бях се замислил над предложението й, но твърде бързо се отказах от него. Причината - многодетно семейство от Близкия Изток, настанено в airbnb апартамент срещу нас. Нямам нищо против хората, сигурно са потенциални мигранти на Запад, които използват квартирата като база при прехвърлянето си, но можеха поне да си изчистят обувките на входа на блока, а не да нанесат боклука си пред изтривалката ми, на която с големи букви пише "Welcome". Преглътнах пожеланието си "честит празничен сезон", изчистих калта и се прибрах вкъщи, размишлявайки върху това какво щеше да направи еврокомисар №1 в случая.

В навечерието на новогодишната нощ пък научих, че много общински управи се отказвали от празничната заря. По този начин те подкрепяли инициативата на фондация "Четири лапи" за отговорно честване на празниците и за Нова година без фойерверки. Сред градовете без заря са София, Пловдив, Стара Загора, Кюстендил.

Преживяванията на горките бездомни животинки и четирикраки домашни любимци по Нова година не бих коментирал - оказва се че има експерти и специалисти, които познават симптомите на стреса при животните достатъчно добре. И тъй като съм си запазил на телефона клипче от посрещането на 2021 г. мога да си дам сметка какво причиняваме не само на бездомните кучета, но и на самите нас в такъв празничен момент. Ако можеха да го видят, жителите на Дамаск със сигурност биха си помислили, че е заснета бомбардировка с ракети "Томахоук".

Но да отмениш традиционната празнична заря, която озарява небето над столицата с прекрасни цветове, дъжд от светлина и невиждани огнени цветя, ми се струва изключителна тъпотия. Ако общинарите наистина бяха загрижени за домашните любимци и бездомните кучета и котки по улиците, досега щяха да са ги настанили в общински приюти, да са ги кастрирали, осиновили, нахранили. Ама не, кметът Йорданка Фандъкова и себеподобните й лицемерно подкрепят някаква инициатива на фондацията, оставяйки същевременно горките скитащи животинки на перверзния мерак на онези жители на столицата, които ще извадят арсенали от Втората световна война и пак ще превърнат улиците на София в бойно поле. Защото така са свикнали да изразяват радостта си от празника.

За такива случаи мъдрият български народ е рекъл: всичко Мара втасала, само не се сресала. Не ни стигат ограниченията и стреса заради пандемията, но такива като Фандъкова и инициаторите от "Четири лапи" зорлем ни тикат към тиха и трайна депресия, "освежавана" от спомени за зарите от минали години.

Не ни остава друго, освен да пием, та да забравим. Наздраве!


Румен Савов, Banker.bg

Няма коментари:

Публикуване на коментар