Зима

Зима
Пролет

23 януари 2022 г.

Началникът на ВМС на Германия подаде оставка заради коментар за Путин и Крим

„Това, което Путин наистина иска, е уважение. Крим го няма, той никога няма да бъде върнат и това е факт. 

 

Началникът на военноморските сили на Германия Кей-Ахим Шьонбах подаде оставка в събота заради свое изказване, че руският президент Владимир Путин заслужава уважение и че Киев никога няма да си върне анексирания от Москва полуостров Крим.

Шьонбах е направил изказването си на дискусия в Индия в петък, след което видео от изказването му изтече в социалните медии. Коментарите му идват в деликатен момент, тъй като Русия е натрупала десетки хиляди войници по границите на Украйна.

В Ню Делхи Шьонбах, говорейки на английски, казва, че Путин се стреми да бъде третиран като равен от Запада.

„Това, което Путин наистина иска, е уважение“, каза Шьонбах.

„И Господи, да дадете уважение на някого е ниска цена, дори никаква... Лесно е да му отдадете уважението, което той наистина изисква – и вероятно също заслужава“, каза Шьонбах, наричайки Русия стара и важна страна.

Шьонбах признава, че действията на Русия в Украйна трябва да бъдат разгледани. Но той добавя, че "полуостров Крим го няма, той никога няма да бъде върнат и това е факт", което противоречи на съвместната западна позиция, че анексирането на полуострова от Москва през 2014 г. не може да бъде прието и трябва да бъде отменено.

Преди оставката на Шьонбах, министерството на отбраната публично разкритикува изказванията му, заявявайки, че те не отразяват позицията на Германия нито по съдържание, нито по формулировка.

Шьонбах се извини за коментарите си. 

Кей-Ахим Шьонбах


Няма коментари:

Публикуване на коментар