Зима

Зима
Пролет

5 януари 2022 г.

Ваня Григорова: Правителството да извоюва правото да ограничи износа на ток

"Продължаваме промяната" може да се окаже продължаваме статуквото, защото, ако не променим начина на преразпределяне и хората да имат достойни доходи, ние нищо не сме променили." 

 

"Управляващите трябва да се опитат да извоюват правото на България да ограничи износа на ток, защото към момента ние все още имаме предостатъчно ток, който произвеждаме в страната. 

Бихме могли да се откъснем от тази порочна пързалка надолу, по която се плъзга целият ЕС. Ние няма да можем да му помогнем, но не му помагаме и когато потъваме заедно с него."

Този заяви по БНР Ваня Григорова, икономически съветник на президента на КТ "Подкрепа".

По думите ѝ правителството трябва спешно да приеме бюджета за 2022 година, стръмно да увеличи минималната работна заплата, да увеличи максималния осигурителен доход и минималните осигурителни доходи:

"Ако не бъдат увеличени тези показатели, няма как да очакваме да има средства за увеличение на пенсии и каквито да било допълнителни плащания".

Според нея усилията на правителството ще са насочени към подпомагане на бизнесите:

"450 млн. лева бяха дадени за компенсации за увеличените цени на тока на бизнеса - само за два месеца, което в годишен аспект излиза над 2,5 млрд. лева, което е абсурдно. Ние от бизнеса получаваме през данъци 2,7 млрд. лева, а ще дадем толкова само за компенсации за увеличената цена на тока".

Тя припомни, че управляващите днес бяха на ключови места в служебното правителство, когато бяха дадени едва 15 милиона лева за увеличение на компенсациите на енергийно бедните български граждани, което е 30 пъти по-малко, отколкото даденото за бизнеса само за два месеца.

"Продължаваме промяната" може да се окаже продължаваме статуквото, защото, ако не пипнем икономическата база, ако не променим начина на преразпределяне, така, че той да стане по-справедлив и хората да имат достойни доходи, ние нищо не сме променили", подчерта Григорова. 


Няма коментари:

Публикуване на коментар