Зима

Зима
Пролет

9 януари 2022 г.

Трите подпори на ГЕРБ (без да броим коaлиционния мистър Хайд)

Подценяването на политическата синергия от трите фактора би било грешка, но по-важният въпрос е какво реално се случва на терена на обещаната промяна 

 

"Бизнесът фалира, сметките за ток и газ са чудовищни, здравната система е на ръба, доходите на пенсионерите се оказаха по-ниски от обещаните, а Рашков за пореден път се опитва да отклони общественото внимание с активни мероприятия, защото така му е наредил началникът му Румен Радев." 

Безочието в тази "прокламация", разпространена през седмицата от ГЕРБ, може да се приеме и като будещо смях, но само на пръв поглед. Тактиката на бившите управляващи, които в продължение на 12 години успяха да превърнат държавата най-вече в авгиев обор на кражбите и корупцията, е опростена до примитивност. Което не означава, че нямат основания да разчитат на нейната ефикасност. 

Поне три от ключовите подпори на модела ГЕРБ - ДПС се проявяват ясно и след смяната на властта - обслужващите интересите му "независими" регулатори, чадърът на прокуратурата и КПКОНПИ (показал се за пореден път в аферата с чувалите с милиони за "Хемус"), както и трите национални телевизии, по които всяка лъжа и манипулация може да мине като "другата гледна точка".

Подценяването на политическата синергия от трите фактора би било грешка, но по-важният въпрос е какво реално се случва на терена на обещаната промяна. Словесните престрелки на вътрешния министър Бойко Рашков ще загубят значението си, ако след тях така и не последва нищо. В същото време и правителството, и парламентът оставят впечатление за загуба на тяга - с оскъдните заявки за бързи и категорични действия, най-вече законодателни, които са важно условие за успеха на трудни реформи. 

От тях ще проличи и друго - дали статуквото е успяло да се възпроизведе и в новата власт, така че четворната коалиция да заприлича на раздвоения образ на добрия доктор Джекил и злия мистър Хайд. Изясняването и на този въпрос е за предпочитане пред мърлявите алтернативи.

Чадърът на прокуратурата и КПКОНПИ над бившите управлявщи се прояви ясно в аферата с чувалите с милиони за "Хемус"


Capital.bg

Няма коментари:

Публикуване на коментар