Зима

Зима
Пролет

21 февруари 2022 г.

Кирил Петков: Зеленият сертификат пада от 20 март

Петков уточни, че мерките ще бъдат облекчени постепенно, но към тази дата ограниченията ще паднат и сертификатът ще е необходим само за пътуване в ЕС  

 

"Към 20 март ще е възможно да прекратим ограниченията на зеления сертификат."

Това каза премиерът Кирил Петков на пресконференция в Министерския съвет.

Премиерът коментира, че това става възможно благодарение на здравния план, който беше предложен и осъществен, но без масово затваряне на училища и на бизнеси. Той посочи, че заболеваемостта пада и в къс период цяла България ще стигне до "зелена" зона.

Петков уточни, че мерките ще бъдат облекчени постепенно, но към тази дата ограниченията ще паднат и сертификатът ще е необходим само за пътуване в Европейския съюз.

Държавата обаче ще се стреми максимално много българи да бъдат ваксинирани.

"Трябва да вдигнем нивата на ваксинация така, че следващите вълни да бъдат все по-малки и с все по-малко влияние върху здравната система", каза Петков, цитиран от Dnes.bg. Премиерът благодари на лекарите на първа линия за тяхната работа.

Здравният министър Асена Сербезова допълни, че мнозинството починали не са ваксинирани, затова имунизацията си заслужава. Сербезова посочи, че се наблюдават над 20 фактора, за да бъде взето решението, не само заетостта на интензивните легла.


Няма коментари:

Публикуване на коментар